Truskawki odżywiają mózg
Zawierają substancje, które chronią mózg przed chorobami cywilizacyjnymi. Jedzmy je również w wytrawnych potrawach.

Truskawki bogate są w fisetynę, która zapobiega degradacji komórek nerwowych. Mówi się, że ta substancja może zapobiegać wielu chorobom, np. Alzheimera. Zawierają też dużą ilość witaminy C i antocyjanów, które przyspieszają leczenie stanów zapalnych neuronów i poprawiają ich funkcjonowanie. W truskawkach znajdziemy też bromelinę - to enzym ułatwiający spalanie tłuszczu. Zapobiega miażdżycy, a więc sklerozie.
Zielona sałatka z truskawkami
Składniki
- 2 garście jarmużu lub rukoli lub zielonej sałaty
- 1 garść truskawek
- 2 rzodkiewki
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki miodu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Sałatę umyj, wysusz, porwij na małe kawałki i przełóż do salaterki. Dołóż pokrojone truskawki, rzodkiewki i płatki migdałowe. Wymieszaj i polej sosem winegret z oliwy, miodu, soku z cytryny i przypraw.