Truskawki odżywiają mózg

Zawierają substancje, które chronią mózg przed chorobami cywilizacyjnymi. Jedzmy je również w wytrawnych potrawach.

​Truskawki bogate są w fisetynę, która zapobiega degradacji komórek nerwowych
​Truskawki bogate są w fisetynę, która zapobiega degradacji komórek nerwowych123RF/PICSEL

Truskawki bogate są w fisetynę, która zapobiega degradacji komórek nerwowych. Mówi się, że ta substancja może zapobiegać wielu chorobom, np. Alzheimera. Zawierają też dużą ilość witaminy C i antocyjanów, które przyspieszają leczenie stanów zapalnych neuronów i poprawiają ich funkcjonowanie. W truskawkach znajdziemy też bromelinę - to enzym ułatwiający spalanie tłuszczu. Zapobiega miażdżycy, a więc sklerozie.

Zielona sałatka z truskawkami

Sposób przygotowania

Sałatę umyj, wysusz, porwij na małe kawałki i przełóż do salaterki. Dołóż pokrojone truskawki, rzodkiewki i płatki migdałowe. Wymieszaj i polej sosem winegret z oliwy, miodu, soku z cytryny i przypraw.

100 rad
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas