Truskawki z białą czekoladą
Wyjątkowe konfitury.
- 1 kg truskawek,
- 50 dag cukru żelującego 2:1,
- łyżeczka kwasku cytrynowego,
- 10 dag białej czekolady,
Przygotowanie:
1. Truskawki oczyść, pokrój na małe kawałki. Wymieszaj z cukrem żelującym i kwaskiem cytrynowym. Mieszając zagotuj na silnym ogniu.
2. Zmniejsz płomień i stale mieszając gotuj 4 min. Czekoladę pokrój na drobne kawałki, dodaj do truskawek.
3. Słoiczki wyparz, ustaw do góry dnem na ściereczce, aby ociekły (nie wycieraj, ponieważ pozostające na szkle drobinki ścierki spowodują szybsze psucie przetworów). Do słoiczków włóż konfiturę, szczelnie zamknij. Na 3 minuty ustaw do góry dnem.
Czas przygotowania 30 minut