Reklama

Reklama

Truskawkowe pole na talerzu...

Sezon na truskawki rozkwita, wraz z nim przybywa pomysłów na desery z tym jakże popularnym owocem. Latem, oprócz lodów, często sięgamy po torty, bowiem jest ku temu wiele okazji, np. komunie. Może warto wypróbować tort "truskawkowe pole"?

Truskawki z bitą śmietaną i deser gotowy. Trudniej jest z tortem. Tu problematyczne może okazać się przygotowanie biszkoptu, czyli bazy. Sztuką jest zrobienie go tak, aby wyszedł puszysty, miękki i dobrze wyrośnięty. Najczęściej popełnianym błędem przy biszkopcie, jak przekonuje PAP Life Agata Stankiewicz - jedna z gospodyń programu "Dziewczyny z wypiekami" oraz współautorka książki o tym samym tytule - jest zbyt szybkie wymieszanie mąki z ubitymi jajami.

Reklama

- To jest najważniejszy etap. Ważne w nim, żeby nie stracić napowietrzenia ubitych jajek. W momencie, gdy mąkę dodamy zbyt szybko i wymieszamy ją rózgą, a nie szpatułką i nie zrobimy tego bardzo delikatnie, wtedy biszkopt nam opada  - tłumaczy Stankiewicz i przyznaje, że wówczas mogą robić się grudki. Dlatego ważne, aby surowe ciasto wymieszać delikatnie, ale precyzyjnie.

Jedną z jej propozycji na deser z wykorzystaniem truskawek i biszkoptu właśnie jest tort "truskawkowe pole".

Składniki potrzebne do przygotowania biszkoptu to: 4 jajka, 90 g mąki pszennej tortowej typ 450, 20 g kakao, 130 g cukru, 30 g masła i pół łyżeczki chili. Na krem potrzebne będzie: 250 g truskawek, 50 g cukru, 500 ml schłodzonej śmietanki oraz 2 łyżeczki żelatyny. Natomiast do nasączenia - 125 ml zaparzonej czarnej herbaty, sok z cytryny i 2 łyżki cukru pudru. Dodatkowo przyda się około 100 g świeżych truskawek, do środka i do dekoracji.

Przygotowanie tortu zaczynamy od upieczenia biszkoptu. W tym celu najpierw rozgrzewamy piekarnik do 170 st. C, a tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie topimy masło i odstawiamy je do ostudzenia. Do misy miksera dodajemy jajka i cukier, które ubijamy na wysokich obrotach, aż uzyskamy jasną i puszystą masę (ma ona potroić objętość).

- Dodaj do jajek przestudzone masło i miksuj na najmniejszych obrotach miksera. Przesiej mąkę, kakao i chili. Dodaj do masy jajecznej w trzech partiach, po każdej dokładnie i delikatnie mieszając szpatułką. Przelej do formy i piecz przez 40 minut. Przestudź i przekrój na trzy blaty - instruują autorki.

Następnym krokiem jest zalanie żelatyny zimną wodą, aby tylko była przykryta, i odstawienie na 10 minut. Z kolei truskawki i cukier gotujemy w garnku do momentu, aż owoce zaczną się rozpadać, po czym blendujemy na gładką masę. "Garnek zestaw z ognia i do jeszcze ciepłych truskawek dodaj namoczoną żelatynę. Mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Ostudź masę do temperatury pokojowej. Śmietankę ubij na sztywno i zmniejsz obroty miksera. Powoli dodawaj przestudzone truskawki" - kontynuują.

Teraz pora na nasączenie - składniki na nie potrzebne mieszamy ze sobą. Pierwszy blat kładziemy na talerz lub paterę i nasączamy go za pomocą łyżki. Kroimy truskawki w plastry i nakładamy pierwszą warstwę kremu, a na niej układamy pokrojone truskawki. 

- Postępuj analogicznie z pozostałymi warstwami. Schłodź w lodówce, najlepiej przez całą noc. Aby uzyskać idealnie prosty tort, składaj go w rancie cukierniczym. Udekoruj świeżymi truskawkami - kwitują. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje