Truskawkowo-czekoladowe ślimaczki

Drożdżowy smakołyk. Aż chce się jeść!

Ślimaczki z truskawkami
Ślimaczki z truskawkami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Stop połowę masła i wymieszaj z letnim mlekiem. Mąkę, połowę cukru i szczyptę soli wsyp do miski. Drożdże dokładnie rozetrzyj z 1 łyżką cukru, dodaj do mąki razem z mieszanką tłuszczu i mleka. Wbij jajko. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  

2. Truskawki rozmroź na sicie, pokrój na mniejsze kawałki. Czekoladę drobno pokrój. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o wym. 30 x 50 cm. Resztę masła stop i rozsmaruj na cieście. Posyp resztą cukru, równomiernie rozłóż truskawki i czekoladę, pozostawiając ok. 1 cm brzegu bez nadzienia. Zwiń w rulon, zaczynając od dłuższej krawędzi. Następnie pokrój na plastry o grubości ok. 4 cm. Ułóż jeden przy drugim, przecięciami ku górze, w formie żaroodpornej lub w tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Odstaw na 30 min w ciepłe miejsce. 

3. Ślimaczki piecz 20 min w temp. 200 st. Przestudź. Kwaśną śmietanę utrzyj z cukrem pudrem na gładki lukier, polej nim lekko ciepłe ślimaczki. Odstaw do zastygnięcia.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas