Reklama

Reklama

Truskawkowo-czekoladowe ślimaczki

Drożdżowy smakołyk. Aż chce się jeść!

Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 10 dag miękkiego masła
  • 3/4 szkl. mleka
  • 10 łyżek cukru
  • 1 jajko
  • 30 dag mrożonych truskawek
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Sposób przygotowania

1. Stop połowę masła i wymieszaj z letnim mlekiem. Mąkę, połowę cukru i szczyptę soli wsyp do miski. Drożdże dokładnie rozetrzyj z 1 łyżką cukru, dodaj do mąki razem z mieszanką tłuszczu i mleka. Wbij jajko. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  

2. Truskawki rozmroź na sicie, pokrój na mniejsze kawałki. Czekoladę drobno pokrój. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o wym. 30 x 50 cm. Resztę masła stop i rozsmaruj na cieście. Posyp resztą cukru, równomiernie rozłóż truskawki i czekoladę, pozostawiając ok. 1 cm brzegu bez nadzienia. Zwiń w rulon, zaczynając od dłuższej krawędzi. Następnie pokrój na plastry o grubości ok. 4 cm. Ułóż jeden przy drugim, przecięciami ku górze, w formie żaroodpornej lub w tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Odstaw na 30 min w ciepłe miejsce. 

3. Ślimaczki piecz 20 min w temp. 200 st. Przestudź. Kwaśną śmietanę utrzyj z cukrem pudrem na gładki lukier, polej nim lekko ciepłe ślimaczki. Odstaw do zastygnięcia.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje