Trwa sezon na rabarbar. Jedz, by poskromić apetyt i skoki cukru

Wiosną i wczesnym latem ciesz się smakiem rabarbaru
Wiosną i wczesnym latem ciesz się smakiem rabarbaru123RF/PICSEL

Rabarbar to owoc czy warzywo? Krótka charakterystyka

Zmysłowe smaki: Tarta z rabarbaremINTERIA.TVInteria.tv

Czy rabarbar jest zdrowy?

Rabarbar zachwyca ilością cennych składników odżywczych
Rabarbar zachwyca ilością cennych składników odżywczych123RF/PICSEL

Przeciwwskazania — kiedy rabarbar może zaszkodzić?

Jak postępować z rabarbarem w kuchni?

  • Liście rabarbaru są trujące. Pamiętaj, że w celach spożywczych używać można wyłącznie ogonków liściowych, które dla uproszczenia przez wiele osób nazywane są po prostu łodygami.
  • Im ciemniejszy kolor, tym rabarbar jest słodszy. Bordowa barwa oznacza, że roślina jest dojrzała, a przez to mniej kwaśna.
  • Czy rabarbar się obiera? Młodych egzemplarzy nie trzeba obierać, przed jedzeniem wystarczy jedynie oderwać liście i opłukać łodygi pod chłodną bieżącą wodą. Zaleca się też odciąć suche lub zdrewniałe końcówki. Jeśli jednak chcesz mieć pewność, że przygotowana potrawa będzie perfekcyjna, małym nożykiem chwyć włókna w dolnej części łodygi i przeciągnij jednym ruchem w górę.
  • Jak przechowywać rabarbar? Nie nadaje się do długiego przechowywania, więc najlepiej jest spożyć go niedługo po zakupie lub zebraniu z ogródka. Jeśli nie możesz zająć się nim od razu, łodygi owiń czystą i wilgotną ściereczką, następnie schowaj do lodówki. Z całą pewnością nie należy trzymać go na nasłonecznionym parapecie.
Postępuj z rabarbarem w odpowiedni sposób, a będziesz mieć go pod ręką nawet w środku zimy
Postępuj z rabarbarem w odpowiedni sposób, a będziesz mieć go pod ręką nawet w środku zimy123RF/PICSEL

Jak mrozić rabarbar?

  • Usuń liście i dokładnie umyj łodygi.
  • Pokrój je na kawałki dowolnej wielkości.
  • Przeprowadź blanszowanie rabarbaru. Ułóż warzywo na sitku i przelej wrzątkiem. Następnie przełóż je do miski z lodowatą wodą. Dzięki temu zabiegowi mrożone warzywa zachowa swoją chrupkość i smak.
  • Po osuszeniu umieść rabarbar w specjalnych woreczkach lub pojemnikach przeznaczonych do mrożenia. Opisz datą i włóż do zamrażalnika. Gotowe!