Pyszny obiad na kilka dni. Węgierskie leczo cukiniowo-paprykowe

Jak przygotować leczo z cukinii i papryki?
Jak przygotować leczo z cukinii i papryki?123RF/PICSEL

Skąd się wzięło leczo?

Zobacz również:

    Leczo z cukinii i papryki - lista zakupów

    Jakie składniki są niezbędne do przygotowania leczo z papryki i cukinii?
    Jakie składniki są niezbędne do przygotowania leczo z papryki i cukinii?123RF/PICSEL
    • 3 duże cukinie
    • 3 czerwone papryki
    • 2 duże białe cebule
    • 3 duże pomidory
    • 500 g kiełbasy
    • 3 ząbki czosnku
    • 5 łyżek oliwy
    • 1/3 szklanki wody
    • 1 łyżka oregano
    • 1 łyżka majeranku
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki
    • 1 łyżeczka soli
    • ½ płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu

    Domowe leczo - przepis krok po kroku

    1. Cukinie dokładnie myjemy pod chłodną i bieżącą wodą, a następnie osuszamy je ręcznikiem papierowym i odcinamy końce. Jeśli warzywa mają miękką skórkę, nie musimy jej obierać.
    2. Każdą cukinię kroimy wzdłuż na pół, a następnie połówki na plasterki o grubości ok. 5-6 mm.
    3. Do średniej wielkości miski wsypujemy przyprawy: oregano, majeranek, sól, słodką paprykę oraz pieprz. Całość mieszamy i odstawiamy na bok.
    4. Cebule obieramy i szatkujemy na większe kawałki. W kolejnym kroku wrzucamy je do garnka z rozgrzaną oliwą z oliwek i smażymy na średniej mocy przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając.
    5. Do zeszklonej cebuli dorzucamy pokrojoną w plasterki kiełbasę i podsmażamy kolejne 10 minut bez pokrywki.
    6. Gdy kiełbasa ładnie się zrumieni, dodajemy cukinię z przyprawami, pokrojoną paprykę, wyciśnięty czosnek oraz wodę. Wszystkie składniki gotujemy pod przykryciem przez 20-25 minut.
    7. Kiedy cukinia zmięknie, dorzucamy do środka sparzone, obrane ze skórki i pokrojone na większe kawałki pomidory. Delikatnie mieszamy i gotujemy bez przykrycia przez 5 minut.
    8. Gotowe leczo na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Danie możemy podawać solo lub z dodatkiem pieczywa, ryżu oraz kaszy. Smacznego!
    Jak zrobić leczo z cukiniiInteria KulinariaInteria Kulinaria