Reklama

Reklama

Trzy pomysły na fit kanapki bez pieczywa

Zbyt duża ilość pieczywa nie sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki. Wypróbuj alternatywę dla tradycyjnych kanapek – poznaj nasze propozycje na przekąski bez pieczywa.

Kanapka z cykori z szynką

Składniki

  • Szynka np. Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol (ok. 250 g)
  • groszek konserwowy (1 puszka)
  • papryka świeża czerwona (1 sztuka)
  • jajka ugotowane na twardo (3 szt.)
  • ser żółty (150 g)
  • sos wiosenny

Składniki - sos

  • sok z jednej cytryny
  • olej (50 ml)
  • natka pietruszki, koperek, szczypiorek (1 garść)
  • sól, cukier, pieprz ziołowy do smaku.

Sposób przygotowania

Wykonanie sosu: posiekane zioła i wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Wykonanie sałatki: szynkę, paprykę, jajka i ser żółty pokroić w drobną kostkę. Dodać groszek konserwowy i sos wiosenny - całość dokładnie wymieszać. Gotową sałatkę można wyłożyć do listków cykorii, radicio lub innej sałaty. Gotowe, smacznego!

Tortille z liśćmi szpinaku i schabem

Składniki

  • 2 placki tortilli
  • 100 g schabu Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
  • 100 g młodego szpinaku
  • 8 plastrów pomidora
  • 1 żółta papryka
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Na podgrzane na suchej patelni tortille położyć plasterki schabu, liście młodego szpinaku, plasterki pomidora i pokrojoną w paseczki paprykę. Majonez połączyć z jogurtem, dodać wyciśnięty czosnek, doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Sos czosnkowy rozprowadzić na warzywach i zwinąć tortille w rożki.

Reklama

Roladki z cukinii

Składniki

  • 1 duża cukinia
  • oliwa z oliwek
  • szynka gotowana w plastrach np. ZM Pekpol (tyle plastrów, ile roladek)
  • sałata strzępiasta
  • pieprz
  • oliwa
  • natka pietruszki
  • wykałaczki

Sposób przygotowania

Cukinię pokroić wzdłuż na cienkie plasterki. Posmarować oliwą i posypać ziołami. Cukinię usmażyć na patelni grillowej do zarumienienia. Na cukinię położyć liść sałaty, plasterek szynki i posypać pieprzem lub ziołami, do środka włożyć natkę pietruszki, ciasno zawinąć. W środek roladki wbić wykałaczkę i nadziać na nią roladkę. W ten sam sposób przygotować wszystkie roladki. 

Smacznego!

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy