Trzy proste przepisy na syropy owocowo-ziołowe

Nadchodzą cieplejsze dni. Wkrótce będzie lato. Domownicy zaczną rozglądać się za czymś co ochłodzi ich w gorące dni. Przygotuj owocowe syropy, dzięki którym po dodaniu odrobiny wody otrzymają wspaniałe owocowo ziołowe napoje.

syrop owocowy
syrop owocowy© Photogenica

Grejpfrut i szałwia

syrop grejpfrutowy
© Photogenica

Składniki:

  • 1 ½ szklanki soku z grejpfruta (3-4 grejpfruty)
  • skórka z grejpfruta
  • 200g cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 10 liści szałwii z łodyżkami

Umieść wszystkie składniki w garnku. Gotuj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści i delikatnie będzie się zagotowywał. Wówczas zmniejsz ogień i duś przez 20 minut, do momentu aż mieszanina będzie miała konsystencję syropu. Przelej syrop przez sito, odcedzając skórkę, pulpę i zioła. Wyciśnij jak najwięcej się da, przyciskając składniki do sita tyłem łyżeczki. Pozostały syrop przelej do słoika. Należy słoik z syropem zapasteryzować. W tym celu rozgrzewamy piekarnik do 120st C. Wstawiamy słoik do piekarnika, nie dokręcając wieczka. Jeżeli pasteryzujesz więcej niż jeden słoik, postaw je tak by nie stykały się ze sobą. Trzymaj słoiki w nagrzanym piekarniku przez 30 minut do 1 godziny. Po wyjęciu słoików z piekarnika domknij wieczka słoików. Pozostaw do ostygnięcia. Gdy syrop wystygnie, wstaw go do lodówki.

Brzoskwinie i tymianek

syrop brzoskwiniowy
© Photogenica
  • 500g brzoskwini
  • 4 łodyżki tymianku
  • 100ml wody
  • 100g białego cukru
  • szczypta soli

Do garnka włóż wszystkie składniki. Gotuj aż cukier się rozpuści. Przykryj pokrywką garnek i duś 20-30 minut, aż brzoskwinie zmiękną i staną się bezkształtną masą. Duś gdy całość nabierze konsystencji syropu. Usuń łodyżki tymianku i przez podwójną gazę przecedź płyn. Delikatnie wyciśnij syrop z pulpy i przelej do słoika. Słoik z syropem pasteryzujemy.

Truskawka i róża

syrop truskawkowy
© Photogenica
  • 500g truskawek
  • 1/3 szklanki płatków różanych
  • 1/4 szklanki wody
  • 100g białego cukru
  • szczypta soli

Umieść składniki w garnku. Gotuj mieszankę aż cukier się rozpuści. Zmniejsz ogień i duś przez 15 minut. Przecedź truskawki i płatki róż przez podwójną gazę. Syrop przelej do słoika. Po przelaniu syropu należy go zapasteryzować.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas