Reklama

Reklama

Trzy przekąski dla miłośników pizzy

Jak pokazują badania, pizza to jedno z najpopularniejszych i najczęściej spożywanych dań typu fast food. Jeśli jednak szukamy alternatywy dla tego posiłku, a jednocześnie nie chcemy rezygnować z uwielbianego smaku, to warto sięgnąć po kilka przepisów na dania i przekąski, które z pewnością przypadną do gustu każdemu „pizzożercy”.

Na śniadanie – quesadilla

Jest to danie kuchni meksykańskiej. Oryginalnie - tortilla z roztopionym serem. Poniżej jednak przepis na pożywną, śniadaniową wariację.

Składniki

  • Tortilla pszenna np. marki Sandra
  • Awokado
  • Ząbek czosnku
  • Łyżka soku z limonki lub cytryny
  • Czerwona papryka
  • Ser np. mozzarella
  • Sól, pieprz do smaku

Awokado pozbawiamy skórki i pestki. Blendujemy z czosnkiem i sokiem z limonki na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Placek tortilli smarujemy awokado, kładziemy pokrojoną paprykę i posypujemy tartym serem. Przykrywamy drugim plackiem tortilli. Podsmażamy na patelni lub zapiekamy na grillu. 


Na przekąskę – tortilla

Szybka wersja pizzy - nie wymaga przygotowywania ciasta.

Reklama

Składniki

  • Tortilla pszenna marki Sandra
  • Ser żółty
  • Pomidorki koktajlowe
  • Cebula czerwona
  • Listki bazylii

Na tortillę wykładamy pokrojoną w piórka cebulę i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Posypujemy żółtym serem. Zapiekamy przez 10-15 minut - do momentu, aż ser się rozpuści. Posypujemy świeżymi listkami bazylii.


Na obiad – calzone

Potrawa kuchni włoskiej. Jest to forma pizzy, ale w kształcie... pieroga. Warto spróbować wykonać ją w domu.

Składniki

  • Gotowy spód do pizzy
  • Pomidory z puszki np. marki Sandra
  • Ser tarty mozzarella
  • Pieczarki
  • Salami
  • Koncentrat pomidorowy
  • Zioła: bazylia, oregano, rozmaryn
  • Jajko

Spód do pizzy smarujemy cienką warstwą koncentratu pomidorowego. Pomidory odcedzamy i mieszamy z ziołami. Wykładamy na spód od pizzy. Kładziemy plasterki salami, pokrojone pieczarki i posypujemy serem. Pizzę składamy na pół zlepiając jej brzegi i tworząc w ten sposób dużego pieroga. Na koniec smarujemy go roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez ok. 15 minut w temperaturze  200 st. C. 

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje