Trzy przekąski dla miłośników pizzy
Jak pokazują badania, pizza to jedno z najpopularniejszych i najczęściej spożywanych dań typu fast food. Jeśli jednak szukamy alternatywy dla tego posiłku, a jednocześnie nie chcemy rezygnować z uwielbianego smaku, to warto sięgnąć po kilka przepisów na dania i przekąski, które z pewnością przypadną do gustu każdemu „pizzożercy”.
Na śniadanie – quesadilla
Jest to danie kuchni meksykańskiej. Oryginalnie - tortilla z roztopionym serem. Poniżej jednak przepis na pożywną, śniadaniową wariację.
Awokado pozbawiamy skórki i pestki. Blendujemy z czosnkiem i sokiem z limonki na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Placek tortilli smarujemy awokado, kładziemy pokrojoną paprykę i posypujemy tartym serem. Przykrywamy drugim plackiem tortilli. Podsmażamy na patelni lub zapiekamy na grillu.
Na przekąskę – tortilla
Szybka wersja pizzy - nie wymaga przygotowywania ciasta.
Na tortillę wykładamy pokrojoną w piórka cebulę i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Posypujemy żółtym serem. Zapiekamy przez 10-15 minut - do momentu, aż ser się rozpuści. Posypujemy świeżymi listkami bazylii.
Na obiad – calzone
Potrawa kuchni włoskiej. Jest to forma pizzy, ale w kształcie... pieroga. Warto spróbować wykonać ją w domu.
Spód do pizzy smarujemy cienką warstwą koncentratu pomidorowego. Pomidory odcedzamy i mieszamy z ziołami. Wykładamy na spód od pizzy. Kładziemy plasterki salami, pokrojone pieczarki i posypujemy serem. Pizzę składamy na pół zlepiając jej brzegi i tworząc w ten sposób dużego pieroga. Na koniec smarujemy go roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez ok. 15 minut w temperaturze 200 st. C.