Trzy sekrety szybkiego mazurka wielkanocnego
O ile ciężko wskazać jeden, najbardziej charakterystyczny, domowy wypiek bożonarodzeniowy, o tyle w świecie ciast wielkanocnych laur pierwszeństwa przysługuje tradycyjnemu, polskiemu mazurkowi. Bogato zdobiony, obłędnie słodki, a jednocześnie chrupiący, dzięki kruchemu spodowi i odpowiednim dodatkom. Bez niego stół wielkanocny byłby niczym święconka bez pisanek. Czy istnieją jednak sposoby, by ten czasochłonny wypiek przygotować szybko, pięknie i – co najważniejsze – przepysznie?
Wyjątkowość Mazurka polega przede wszystkim na tym, że piecze się go tylko w czasie Wielkanocy. Tym samym w polskiej tradycji kulinarnej zajmuje miejsce równie ważne jak wigilijny barszcz z uszkami. Z tą różnicą, że w przypadku barszczu każda z rodzinnych receptur daje bardzo podobny do siebie wizualnie efekt. Tymczasem zakres możliwości dekorowania wielkanocnego mazurka wyznaczają jedynie granice naszej wyobraźni. Ponieważ to właśnie misterne zdobienia zajmują najwięcej czasu, warto poznać najprostszy z możliwych sposobów na stworzenie pysznego, chrupiącego, kruchego spodu, do którego wystarczą zaledwie dwa składniki, jedna miska i kilkanaście minut.
Kruchość doskonała
Klasyczne kruche ciasto stanowi nie lada wyzwanie, szczególnie jeśli zegar z uporem przypomina nam, jak niewiele czasu pozostało do wielkanocnego biesiadowania. By stworzyć mazurka idealnego, nie musimy rozpoczynać prac kilka dni przed planowanym podaniem. Przygotowanie kruchego ciasta, które standardowo powinno przeleżeć pewien czas w lodówce i być wyrabiane jedynie nożem, bez użycia rąk, możemy powierzyć... blenderowi.
- Do przygotowania kruchych spodów doskonale nadają się chrupiące ciasteczka. W miejsce klasycznych maślanych herbatników, warto wybrać ciastka, które stworzone są na bazie zbóż - pszenicy, żyta, jęczmienia, gryki, orkiszu etc. - oraz urozmaicone kawałeczkami czekolady, żurawiny lub rodzynek. Dzięki takiej różnorodności spód ciasta będzie cechował się wyjątkowym smakiem, na czym zyska nie tylko sam mazurek, ale przede wszystkim wielkanocni biesiadnicy - mówi Katarzyna Świętochowska, ekspert firmy Sawex, właściciela marki Petit Crunch. Do przygotowania jednego kruchego spodu wystarczy ok. 160 g ciasteczek oraz 30 g roztopionego masła. Składniki dokładnie blendujemy i wykładamy na wyłożoną papierem blachę, a następnie starannie dociskamy. Tak przygotowany spód na 30 minut wstawiamy do lodówki i gotowe!
Bez akcesoriów ani rusz
Efektywne przygotowanie mazurka wielkanocnego wiąże się nie tylko ze znajomością sprytnych sposobów na wyśmienity kruchy spód. Pracę nad wykonaniem misternych wzorów ułatwią również odpowiednie akcesoria, bez których nie obejdzie się żaden cukiernik z fantazją. Jeśli głównym składnikiem dekoracji chcemy uczynić czekoladę, warto pamiętać, że swym kolorem zabarwi ona wszystkie jaśniejsze dodatki. Dlatego też przygotujmy dla niej osobną miseczkę do kąpieli wodnej. Szczególnie, gdy chcemy wykorzystać kilka jej "odcieni" - gorzką, mleczną oraz białą. Im więcej różnokolorowych dodatków, tym więcej osobnych naczyń. Do wykonania wzorów i precyzyjnego dozowania gęstych kremów przyda się profesjonalny rękaw cukierniczy z kilkoma różnymi końcówkami. Jeśli tak zdobne ciasta przygotowujemy rzadko i nie chcemy inwestować w nowe akcesoria, rękaw z powodzeniem zastąpi grubszy woreczek strunowy. Po wlaniu do środka czekolady lub masy, odcinamy koniec jednego narożnika i przystępujemy do rysowania smakowitych wzorów. Do tworzenia dekoracji mazurkowych przydadzą się także wykrawacze, drewniane nożyki, szpatułki i wykałaczki, dzięki którym możemy wytłoczyć dodatkowy wzór na stygnącej już masie lub czekoladzie.
Finezja bez granic
Kiedy spód jest już gotowy, a na podorędziu mamy wszystkie niezbędne akcesoria i udogodnienia, pozostaje nam najprzyjemniejsze - tworzenie bajecznych dekoracji. W przypadku wzorów ze składników spożywczych artystyczna wizja często przegrywa z realiami, jednak wybierając odpowiednie komponenty bez trudu osiągniemy wyśmienity efekt. Niezawodne przy tworzeniu gałązek bazi są płatki migdałów. Dodatkowo warto postawić na wprowadzenie akcentów kolorystycznych pod postacią bakalii i owoców kandyzowanych. Miejsce na mazurku jest ograniczone i należy uważać, by z dekoracjami nie przesadzić. Jeśli chcemy dodać kolejną warstwę słodkości, najlepiej umieścić ją tuż na kruchym spodzie i przykryć równą warstwą czekolady. Wtedy też zarówno gęsty krem, mleko skondensowane czy masa kajmakowa pozwolą uzyskać wielowymiarowe wrażenia smakowe.
Poznając sprawdzony sposób na przygotowanie stanowiącego podstawę mazurka kruchego spodu oraz metodyczne zaplanowanie wszystkich etapów i naszykowanie niezbędnych akcesoriów pozwoli nam zaoszczędzić więcej czasu na wykonanie oryginalnych zdobień. Aby nie działać zbyt spontanicznie, warto przed przystąpieniem do pracy przygotować roboczy szkic, który później, w słodkiej wersji, odtworzymy na naszym mazurku.