Trzy sposoby na naleśniki
Wybierz swój ulubiony!
Z wędzonym łososiem i koperkiem
Składniki
- 1 jajko
- 1/2 szkl. mleka
- 5 łyżek mąki pszennej
- sól
- 4 gałązki koperku
- 4 łyżeczki oleju
- 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 4 łyżki mielonego twarożku
- odrobina soku z cytryny
- 25 dag wędzonego łososia w plasterkach
- 8 łyżeczek startego chrzanu
Przygotowanie:
1. Wymieszaj mikserem mąkę z mlekiem, jajkiem i odrobiną soli. Ciasto odstaw pod przykryciem na około 10 minut, aby mąka spęczniała.
2. Gałązki koperku opłucz, osusz, porwij na drobne kawałeczki. Mocno rozgrzej patelnię. Smaruj ją cienko olejem, wylewaj porcje ciasta i smaż rumiane naleśniki. Gotowe placki zsuwaj na talerz odwrócony do góry dnem.
3. Twarożek wymieszaj ze śmietaną, startym chrzanem i koperkiem. Przypraw solą oraz sokiem z cytryny. Naleśniki posmaruj przygotowaną masą serową. Obłóż plasterkami wędzonego łososia. Złóż, formując rożki.
Z pomidorami oraz mozzarellą
Składniki:
- 1 jajko
- 1/2 szkl. mleka
- 5 łyżek mąki pszennej
- sól
- 1 czerwona cebula
- 8-10 małych pomidorków
- 25 dag sera mozzarella
- 2 gałązki bazylii
- 6-7 łyżek pesto (ze słoika)
- 4 łyżki oleju
Przygotowanie:
1. Wymieszaj mikserem mąkę z mlekiem, jajkiem i odrobiną soli. Ciasto odstaw pod przykryciem na około 10 minut, aby mąka spęczniała.
2. Cebulę obierz, pokrój w cienkie plasterki. Pomidorki umyj, wytrzyj, potnij na połówki. Mozzarellę osącz z zalewy i pokrój w kostkę. Bazylię opłucz, osusz, oderwij liski od gałązek. Wszystkie rozdrobnione wcześniej składniki wymieszaj w miseczce z pesto.
3. Rozgrzej patelnię. Smaruj ją olejem. Wylewaj na nią porcje ciasta i smaż rumiane naleśniki. Na każdym połóż porcję przygotowanego nadzienia. Złóż, formując rożki.
Z pieczarkami w śmietanie
Składniki:
- 1 jajko
- 1/2 szkl. mleka
- 5 łyżek mąki pszennej
- sól
- 30 dag pieczarek
- 20 dag śmietany kremówki
- 200 ml bulionu warzywnego
- 2-3 ciemnego sosu pieczeniowego (z torebki)
- pieprz, cukier
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- olej
- 1-2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
Przygotowanie:
1. Wymieszaj mikserem mąkę z mlekiem, jajkiem i odrobiną soli. Ciasto odstaw pod przykryciem na około 10 minut, aby mąka spęczniała.
2. Pieczarki oczyść, większe sztuki pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć grzyby. Smaż je 5 minut, ciągle mieszając. Potem podlej bulionem i śmietaną. Dosyp sos pieczeniowy. Gotuj dalej 2 minuty. Pod koniec przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Natkę opłucz, osusz, posiekaj.
3. Dużą patelnię mocno rozgrzej. Cienko smaruj ją pozostałym olejem. Wylewaj porcje ciasta i smaż naleśniki. Każdy placek posmaruj sosem śmietanowym z pieczarkami. Złóż, formując rożki. Przed podaniem posyp słodką papryką i posiekaną natką.