Trzy sprawdzone przepisy na wielkanocny żurek

Żurek w chlebie
Żurek w chlebiemateriały prasowe

Żurek w chlebku

Składniki

  • 200 g kiełbasy śląskiej z kurczaka np. firmy Konspol
  • 300 g wędzonego boczku
  • 0,5 litra gotowego zakwasu na żur
  • 1 litr zimnej wody
  • 4 ziemniaki
  • ½ łyżki pieprzu
  • 4 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • ½ łyżka majeranku
  • 100 ml śmietany 12%
  • 4 ugotowane na twardo jajka
  • 5 bochenków małego chleba
  • gotowy zakwas
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

Przepis na tradycyjny żurekInteria KulinariaInteria Kulinaria
Żurek z szynką
Żurek z szynkąmateriały prasowe

Żurek na szynce

Składniki

  • 0,5 litra gotowego zakwasu na żur
  • 200 ml śmietany 12%
  • 500 g szynki z wędzarni np. firmy Konspol
  • ½ łyżki majeranku
  • sól, pieprz
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 0,5 kg żeberek
  • pietruszka
  • 2 jajka na twardo
  • 3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

Przepis na tradycyjny żurekInteria KulinariaInteria Kulinaria
Żurek z grzybami
Żurek z grzybamimateriały prasowe

Staropolski żurek z grzybami

Składniki

  • 600 g szynki z liściem laurowym np. firmy Konspol
  • 50 g suszonych grzybów
  • 4 liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 szklanka śmietanki 12 %
  • 500 ml zakwasu na żur
  • 2 litry zimnej wody
  • 2 jajka na twardo

Sposób przygotowania

Przepis na tradycyjny żurekInteria KulinariaInteria Kulinaria
materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?