Reklama

Reklama

Trzy sprawdzone przepisy na wielkanocny żurek

Żurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole i specjalność naszej polskiej kuchni. Aby zachwycał swoim wyrazistym smakiem, powinien być przygotowywany ze specjalnych składników. Jak go zrobić, by podbił podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy? Co dodać, by wzmocnić jego aromat?

Znany od pokoleń żurek swój charakterystyczny smak zawdzięcza temu, że jest robiony na zakwasie z razowej mąki żytniej. W zależności od regionu, istnieją różne receptury na jego przyrządzenie. Różnica tkwi w doborze mięsa, na którym gotuje się wywar na zupę. Często zabielany jest mlekiem i podawany w chlebie z ugotowanymi na twardo jajkami. Dodatkiem mogą być suszone grzyby i ziemniaki. Jego smak wzbogaci dodanie wędzonki - może to być boczek, żeberka, jak i szynka. Jeśli lubimy wyraziste smaki, powinniśmy dodać do niego chrzan i odrobinę kwaśnej śmietany. Najlepiej przygotować go kilka dni wcześniej przed planowanym podaniem, ponieważ zupa zyska pełny smak i aromat.

Żurek w chlebku

Składniki

  • 200 g kiełbasy śląskiej z kurczaka np. firmy Konspol    
  • 300 g wędzonego boczku    
  • 0,5 litra gotowego zakwasu na żur    
  • 1 litr zimnej wody  
  • 4 ziemniaki    
  • ½ łyżki pieprzu   
  • 4 liście laurowe    
  • 3 ziarenka ziela angielskiego    
  • ½ łyżka majeranku  
  • 100 ml śmietany 12%  
  • 4 ugotowane na twardo jajka    
  • 5 bochenków małego chleba    
  • gotowy zakwas  
  • sól i pieprz do smaku   
  • 3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

Reklama

Do garnka wkładamy pokrojony boczek, kiełbaskę śląską z kurczaka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz czosnek. Wywar gotujemy przez około 30 minut. Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i dorzucamy do gotującej się zupy. Całość gotujemy jeszcze przez 20 minut i dolewamy gotowy zakwas.  Następnie dodajemy majeranek i zabielamy śmietanką. Doprawiamy do smaku. Z okrągłych chlebków odcinamy czubki, wydrążamy środek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Ciepły żurek nalewamy do podpieczonego chlebka i podajemy z kawałkami ugotowanego jaja. Zupę posypujemy świeżym majerankiem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje