Trzy szybkie i łatwe sosy!
Wybierz swój ulubiony!
Migdałowy z fetą i jogurtem
Utrzyj na gładko 30 dag sera feta oraz 300 ml gęstego jogurtu naturalnego. Dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Na suchej patelni zrumień 10 dag płatków migdałowych (ew. posiekanych migdałów albo orzechów laskowych). Wymieszaj je z sosem. Przypraw do smaku sokiem z cytryny, białym pieprzem i odrobiną soli.
Majonezowy z keczupem na ostro
Do dużego słoika wlej 200 ml majonezu. Dodaj 5-6 łyżek pikantnego keczupu. Dołóż łyżeczkę drobniutko startej cebuli oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Dodaj szczyptę cukru, kilka kropel sosu tabasco, 2 szczypty chili w proszku, ocet balsamiczny, sól oraz pieprz do smaku. Zakręć słoik, energicznie nim potrząsaj, aż wszystkie składniki dobrze połączą się. Gotowe!
Musztardowy z miodem
W miseczce wymieszaj ok. 100 ml ostrej musztardy (np. sarepskiej, tatarskiej, rosyjskiej) z 3-4 łyżkami musztardy francuskiej (z całymi ziarenkami gorczycy). Dodaj łyżkę płynnego miodu oraz 2-3 łyżki oliwy. Sos dobrze wymieszaj. Przypraw do smaku jasnym sosem sojowym.