Trzy szybkie sosy do dań z grilla
Do ryb, warzyw i dań z mięsa.

Składniki:
- kawałek imbiru (ok. 1 cm),- łyżeczka nasion kopru włoskiego,- 1 limonka,- 2-3 łyżki oleju,- 1 łyżeczka miodu,- 1 ząbek czosnku,- 1 łyżeczka sosu sojowego,- 1 pomarańcza,- 50 ml soku pomidorowego,- 1 łyżka syropu klonowego,- pieprz,- 1 szalotka,- 2 gałązki tymianku,- 5-6 łyżek oliwy z oliwek,- sos Worchester,- pół łyżeczki brązowego cukru
Przygotowanie:
Na sos do ryb: imbir obrać i drobno posiekać. Koper lekko prażyć na patelni bez tłuszczu. Limonkę wycisnąć. Sok z limonki, olej, miód, koper i imbir wymieszać. Na sos do warzyw: Czosnek obrać i drobno posiekać, pomarańczę wycisnąć. Sos sojowy, 3 łyżki soku pomarańczowego, sok pomidorowy, syrop klonowy i czosnek wymieszać, doprawić pieprzem. Na sos do mięs: Szalotkę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Tymianek umyć, listki grubo posiekać. Oliwę z oliwek, odrobinę sosu Worchester, szalotkę, brązowy cukier i tymianek wymieszać. Czas przygotowania: 15 minut
Znasz lepszy przepis?Przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!