Trzyskładnikowa letnia zapiekanka
Zaledwie trzy składniki wystarczą, by mieć świetnie sezonowe danie obiadowe. Zapiekankę z cukinii, szynki i sera robi się naprawdę szybko, co w upalny dzień nie jest bez znaczenia...
Cukinia jest bardzo wdzięcznym warzywem w kuchni. Pasuje do wszystkiego: potraw wielowarzywnych, zapiekanek, zup. Można z nią robić lazanię, placki, a nawet słodkie ciasto. Delikatny smak i szybkość gotowania są niewątpliwym atutem tego warzywa. Nie zapomnijmy też o wartościach odżywczych. Cukinia zawiera bowiem: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Jest w niej też sporo witamin: C, B1,B2,B3, B6, kwas foliowy, witaminy K i A.
Do przygotowania zapiekanki potrzebujemy: 6 plasterków szynki, 4 cukinie, 200 g sera, np. ementalera, 2 łyżki oliwy z oliwek z dodatkiem soli i pieprzu.
Kroimy cukinię wzdłuż na bardzo cienko na plasterki. Obsmażamy je na oliwie, aby się zazłociły, z dwóch stron. Osuszamy je na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu. Ser kroimy na grubsze plasterki.
W naczyniu do zapiekania, układamy w poprzek kolejno: cukinię, ser, szynkę, aż do wyczerpania składników. Solimy odrobinę, gdyż pamiętamy, że ser zawiera sporo soli. Posypujemy po wierzchu tymiankiem.
Pieczemy 5 minut w temperaturze 180 st. C. Danie podajemy gorące. Można je też przygotować w bardziej kalorycznej wersji, dodając ugotowane ziemniaki pokrojone w plasterki oraz zalewając całość sosem beszamelowym. (PAP Life)
autorka: Dorota Kieras