Tuńczykowa z szalotkami
Dla tych, którzy nie przepadają za mięsem.
Składniki:
- 40 dag mąki
- 200 ml ciepłej wody
- 2 dag świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 3 łyżki oliwy albo oleju
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2 szalotki
- 30 dag gęstej kwaśnej śmietany
- 15 dag żółtego sera
- 1 ząbek czosnku
- kilka dużych czarnych oliwek
- sól
- grubo mielony czarny pieprz
- suszone zioła prowansalskie
- listki bazylii do dekoracji
Przygotowanie:
1. Drożdże rozetrzyj z cukrem. Potem wymieszaj je z ciepłą wodą. Zaczyn odstaw na 10 minut. Mąkę przesiej do miseczki. Dodaj 1/2 łyżeczki soli. Zrób dołeczek. Do wgłębienia wlej drożdżowy zaczyn. Wyrób rękoma gładkie elastyczne ciasto. Pod koniec zagniatania dolej oliwę. Miseczkę z ciastem przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. W tym czasie ciasto drożdżowe powinno podwoić swoją objętość.
2. Tuńczyka osącz z zalewy. Rybę rozdrobnij widelcem. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych otworach. Śmietanę wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, rybą oraz startym serem. Masę przypraw do smaku pieprzem, ziołami prowansalskimi i ew. odrobiną soli. Szalotki obierz, pokrój na cienkie cząstki.
3. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, rozdziel je na dwie równe porcje. Z każdej części uformuj podłużny placek. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem.
4. Placki posmaruj masą tuńczykową. Obłóż cząstkami szalotek oraz oliwkami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz ok. 25 minut, aż brzeg ciasta ładnie się zrumieni. Po wyjęciu z piekarnika pizzę udekoruj listkami bazylii i od razu podawaj.