Turecka sałatka z kuskusem
8 porcji, łączny czas: 15 minut
250 g kuskusu
1 łyżeczka mielonego kuminu
Składniki:
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
sól morska i świeżo zmielony
czarny pieprz 1 średnia czerwona cebula, obrana
1 średni ogórek
2 dojrzałe pomidory 1 czerwona papryczka chili
1 pęczek świeżej mięty, same listki
½ pęczka świeżej kolendry, same listki
1 pęczek świeżej natki pietruszki 1 łyżka przecieru pomidorowego
2 łyżki oliwy extra vergine
otarta skórka i sok z ½ niewoskowanej cytryny
Sposób przygotowania
W dużej misce umieść kuskus, kumin, paprykę i dużą szczyp- tę soli. Wymieszaj, aby składniki się połączyły, następnie zalej taką ilością wrzątku, aby zakryć kuskus. Przykryj miskę i zostaw na jakieś 10 minut.
W tym czasie drobno pokrój cebulę, ogórka, pomidory i papryczkę chili ( ja zostawiam nasiona, ale możesz je usunąć). Posiekaj liście mięty i kolendry oraz listki i łodyżki natki.
Kuskus wymieszaj widelcem, dodaj do niego przecier pomidorowy i dokładnie wymieszaj, tak żeby pokryć wszystkie ziarenka kaszy ( ja robię to rękami - sporo wtedy bałaganu, ale działa to lepiej niż terapia!). Dorzuć pokrojone warzywa, chili oraz zioła i dobrze wszystko wymieszaj.
Dodaj oliwę, otartą skórkę i sok z cytryny i przypraw sałatkę tak, jak lubisz. Podawaj jako przystawkę do grillowanego mięsa lub ryby, mnie smakuje także z kotlecikami jagnięcymi z sałatką z bakłażana. Możesz też zjeść sam kuskus - sprawdzi się jako lekki posiłek albo niewinna przekąska