Turecka sałatka z kuskusem

Turecka sałatka z kuskusem
Turecka sałatka z kuskusemmateriały prasowe

8 porcji, łączny czas: 15 minut

250 g kuskusu

1 łyżeczka mielonego kuminu

Składniki:

1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku

sól morska i świeżo zmielony

czarny pieprz 1 średnia czerwona cebula, obrana

1 średni ogórek

2 dojrzałe pomidory 1 czerwona papryczka chili

1 pęczek świeżej mięty, same listki

½ pęczka świeżej kolendry, same  listki

1 pęczek świeżej natki pietruszki 1 łyżka przecieru pomidorowego

2 łyżki oliwy extra vergine

otarta skórka i sok z ½ niewoskowanej cytryny

Sposób przygotowania

Przepis pochodzi z książki "Przysmaki rodzinne" Jamie Olivers'a
Przepis pochodzi z książki "Przysmaki rodzinne" Jamie Olivers'amateriały prasowe

W dużej misce umieść kuskus, kumin, paprykę i dużą szczyp- tę soli. Wymieszaj, aby składniki się połączyły, następnie zalej taką ilością wrzątku, aby zakryć kuskus. Przykryj miskę i zostaw na jakieś 10 minut.

W tym czasie drobno pokrój cebulę, ogórka, pomidory i papryczkę chili ( ja zostawiam nasiona, ale możesz je usunąć). Posiekaj liście mięty i kolendry oraz listki i łodyżki natki.

Kuskus wymieszaj widelcem, dodaj do niego przecier pomidorowy i dokładnie wymieszaj, tak żeby pokryć wszystkie ziarenka kaszy ( ja robię to rękami - sporo wtedy bałaganu, ale działa to lepiej niż terapia!). Dorzuć pokrojone warzywa, chili oraz zioła i dobrze wszystko wymieszaj.

Dodaj oliwę, otartą skórkę i sok z cytryny i przypraw sałatkę tak, jak lubisz. Podawaj jako przystawkę do grillowanego mięsa lub ryby, mnie smakuje także z kotlecikami jagnięcymi z sałatką z bakłażana. Możesz też zjeść sam kuskus - sprawdzi się jako lekki posiłek albo niewinna przekąska


materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas