Tuszka pieczona z jabłkami
Tuszkę dokładnie opłucz. Natrzyj solą i pieprzem - w środku i na zewnątrz.
Składniki na 6 porcji:
- sprawiony kurczak
- 4 jabłka (kwaśne)
- 3 łyżki miękkiego masła
- 1 czubata łyżka miodu
- 250 ml bulionu warzywnego
- 2-3 łyżeczki suszonego majeranku
- 2 łyżeczki soli
- mielony pieprz
Sposób przygotowania:
1. Tuszkę dokładnie opłucz. Natrzyj solą i pieprzem - w środku i na zewnątrz. Posyp majerankiem. Włóż do lodówki na godzinę. Jabłka umyj, potnij na cząstki, wytnij gniazda nasienne. Połowę jabłek włóż do tuszki i zwiąż nogi sznureczkiem
2. Kurczaka ułóż w żaroodpornym naczyniu. Podlej bulionem. Posmaruj masłem wymieszanym z miodem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piecz ok. 60 minut. Pozostałe jabłka dodaj w połowie czasu pieczenia. Udekoruj, np. natką.