Tuszka pieczona z jabłkami

Tuszkę dokładnie opłucz. Natrzyj solą i pieprzem - w środku i na zewnątrz.

Tuszka pieczona z jabłkami
Tuszka pieczona z jabłkamiPicsel123RF/PICSEL

Składniki na 6 porcji:

  • sprawiony kurczak
  • 4 jabłka (kwaśne)
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 1 czubata łyżka miodu
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 2-3 łyżeczki suszonego majeranku
  • 2 łyżeczki soli
  • mielony pieprz

Sposób przygotowania:

1. Tuszkę dokładnie opłucz. Natrzyj solą i pieprzem - w środku i na zewnątrz. Posyp majerankiem. Włóż do lodówki na godzinę. Jabłka umyj, potnij na cząstki, wytnij gniazda nasienne. Połowę jabłek włóż do tuszki i zwiąż nogi sznureczkiem

2. Kurczaka ułóż w żaroodpornym naczyniu. Podlej bulionem. Posmaruj masłem wymieszanym z miodem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piecz ok. 60 minut. Pozostałe jabłka dodaj w połowie czasu pieczenia. Udekoruj, np. natką.

Klopsiki z indyka w sosie koperkowym TV Interia
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas