Tuszka po magnacku

Soczysta i krucha gęś

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Gęś opłucz, dobrze osusz. W środku i na zewnątrz posyp solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Jabłka pokrój na cząstki, oczyść, posyp solą i majerankiem, włóż do środka tuszki. Nogi zwiąż mocną nitką. Przyprawioną gęś włóż na 2 godziny do lodówki.
2. Następnie posmaruj gęś sklarowanym masłem i ułóż brzuchem do dołu w dużej brytfance. Podlej ok. 350 ml gorącej wody. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Po około 40 minutach tuszkę przewróć. Kilkakrotnie ponakłuwaj przy udach, żeby tłuszcz mógł swobodnie wypłynąć.
3. Temperaturę zmniejsz do 160 st. i piecz 2 godziny. Miód połącz z cynamonem. Posmaruj tym tuszkę 15 minut przed wyjęciem jej z piekarnika. Gęś podawaj np. z modrą kapustą i morelami pieczonymi z konfiturą.

Zmysłowe smaki: Pierś gęsi z musem jabłkowo-imbirowymInteria.tv
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas