Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem: Idealny pomysł na śniadanie
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia i nie ma co z tą tezą dyskutować. Niestety, często o nim zapominamy, ponieważ o tej porze spieszymy się, by jak najszybciej zacząć wykonywanie obowiązków. Jeśli goni nas czas to twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem jest idealną propozycją śniadaniową. Wykonuje się go dosłownie w pięć minut, a smakuje wybornie i dostarcza wielu cennych substancji odżywczych. Jak zrobić twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem? Przekonajmy się.
Idealna propozycja na śniadanie
Dlaczego twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem to idealna propozycja na śniadanie? Nie dość, że oferują wyśmienity smak, to na dodatek zapewniają wiele cennych dla zdrowia witamin i minerałów, które nie są obojętne dla zdrowia.
- Twaróg - to ogromne źródło pełnowartościowego białka, które wspiera odporność, trawienie i pracę serca.
- Rzodkiewka - zawiera witaminy z grupy B oraz A, a także obfituje w cynk i siarkę, które działają korzystnie na odporność.
- Szczypiorek - źródło witamin K, A, C oraz zawiera żelazo, potas i magnez - idealne dla sercowców.
Jak zrobić twarożek?
Przygotowanie twarożku z rzodkiewką i szczypiorkiem jest banalne: oprócz wymienionych trzech składników, wystarczy jeszcze łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego oraz przyprawy, czyli sól i pieprz.
Rzodkiewki należy dokładnie umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a szczypiorek po umyciu wysuszyć i drobno posiekać. Wszystko należy ze sobą połączyć i doprawić. Prawda, że proste?
Oczywiście, jeśli nie mamy czasu na przygotowanie twarożku z rzodkiewką i szczypiorkiem rano, można zrobić go wieczorem poprzedniego dnia, jednak nie wolno go zbyt długo przechowywać w lodówce, ponieważ szybko się psuje.
Polecamy także: