Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem: Idealny pomysł na śniadanie

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia i nie ma co z tą tezą dyskutować. Niestety, często o nim zapominamy, ponieważ o tej porze spieszymy się, by jak najszybciej zacząć wykonywanie obowiązków. Jeśli goni nas czas to twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem jest idealną propozycją śniadaniową. Wykonuje się go dosłownie w pięć minut, a smakuje wybornie i dostarcza wielu cennych substancji odżywczych. Jak zrobić twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem? Przekonajmy się.

Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem to wspaniała propozycja śniadaniowa
Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem to wspaniała propozycja śniadaniowa123RF/PICSEL

Idealna propozycja na śniadanie

Dlaczego twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem to idealna propozycja na śniadanie? Nie dość, że oferują wyśmienity smak, to na dodatek zapewniają wiele cennych dla zdrowia witamin i minerałów, które nie są obojętne dla zdrowia.

  • Twaróg - to ogromne źródło pełnowartościowego białka, które wspiera odporność, trawienie i pracę serca.
  • Rzodkiewka - zawiera witaminy z grupy B oraz A, a także obfituje w cynk i siarkę, które działają korzystnie na odporność.
  • Szczypiorek - źródło witamin K, A, C oraz zawiera żelazo, potas i magnez - idealne dla sercowców.

Jak zrobić twarożek?

Przygotowanie twarożku z rzodkiewką i szczypiorkiem jest banalne: oprócz wymienionych trzech składników, wystarczy jeszcze łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego oraz przyprawy, czyli sól i pieprz. 

Rzodkiewki należy dokładnie umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a szczypiorek po umyciu wysuszyć i drobno posiekać. Wszystko należy ze sobą połączyć i doprawić. Prawda, że proste?

Oczywiście, jeśli nie mamy czasu na przygotowanie twarożku z rzodkiewką i szczypiorkiem rano, można zrobić go wieczorem poprzedniego dnia, jednak nie wolno go zbyt długo przechowywać w lodówce, ponieważ szybko się psuje.

Polecamy także:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas