Tybetańska nalewka z czosnku: Na co pomaga? Jak stosować?

Tybetańska nalewka z czosnku została okrzyknięta eliksirem młodości. Mikstura ma poprawiać kondycję narządów wewnętrznych i skóry. Czosnek, który jest jej głównym składnikiem, wspomaga układ odpornościowy i stosowany jest przy infekcjach. Zwolennicy medycyny alternatywnej piją nalewkę, aby poprawić pracę serca i układu krążenia. Sporządzona na podstawie dawnej receptury tynktura ma zapobiegać zawałom, miażdżycy i oczyszczać organizm z toksyn. Jak przygotować czosnkową nalewkę? Jakie ma właściwości i jak ją stosować?

Eliksir młodości, czyli tybetańska nalewka z czosnku
Eliksir młodości, czyli tybetańska nalewka z czosnku123RF/PICSEL

Sekret długowieczności Tybetańczyków

Przepis na domową nalewkę z czosnku podobno został odnaleziony przez wyprawę UNESCO w 1971 r. do jednego z tybetańskich klasztorów. Oryginalnie miał to być lek na ponad sto chorób i naturalny eliksir młodości. Receptura datowana jest na IV-V wiek p.n.e. Dziś tybetańska nalewka z czosnku stosowana jest przez zwolenników medycyny alternatywnej na całym świecie. Na co pomaga ten eliksir młodości? Jak go przygotować i jak stosować?

Czosnek: Właściwości

O czosnku mówi się, że jest naturalnym antybiotykiem
O czosnku mówi się, że jest naturalnym antybiotykiem123RF/PICSEL

Czosnek i spirytus — potrzeba tylko tych dwóch składników, aby powstała domowa nalewka z czosnku. Przepis na ten eliksir długowieczności jest bardzo prosty, skąd zatem biorą się jego właściwości? Odpowiedź ukryta jest w czosnku, który zawiera wiele dobrych dla zdrowia składników. Te niewielkie ząbki mają w sobie flawonoidy, aminokwasy, witaminy: B1, B2, PP, C i prowitaminę A  oraz liczne sole mineralne, w tym potas, wapń i magnez, a także kobalt, chrom czy nikiel. W czosnku znaleźć można też saponiny, cukry, związki śluzowe, siarczki i allicynę.

Czosnek nazywany jest naturalnym antybiotykiem i stosowany podczas infekcji oraz dla budowania odporności organizmu. Związki zawarte w tych niewielkich ząbkach mają chronić przed zawałem i udarem, działać przeciwbakteryjnie, a nawet przeciwnowotworowo. Zjadanie czosnku może obniżyć ciśnienie krwi i pozytywnie wpłynąć na trawienie. Zawarte w nim antyoksydanty opóźniają procesy starzenia się organizmu.

Nalewka z czosnku: Na co pomaga?

Według zwolenników medycyny alternatywnej stosowanie nalewki z czosnku pomaga oczyścić organizm z toksyn, poprawić przemianę materii i wzrok. Mikstura ma udrażniać naczynia krwionośne i wymiatać tłuszcz z organizmu. Domowa nalewka z czosnku może zmniejszać ryzyko miażdżycy. Przeciwzakrzepowe działanie tej antycznej tynktury ma zapobiegać zawałom i udarom. Nalewkę zaleca się też przy innych chorobach serca oraz nadciśnieniu.

Tynktura ma likwidować szumy w uszach i zapobiegać powstawaniu nowotworów. Nalewka może działać także przeciwbakteryjnie i przeciwpasożytniczo. Mikstura nazywana jest eliksirem młodości ze względu na antyoksydacyjne właściwości czosnku, które opóźniają procesy starzenia. Kuracja tynkturą wspiera odporność organizmu i jest stosowana jako domowy sposób na infekcje, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Tybetańska nalewka z czosnku: Przepis

Wykonanie nalewki jest bardzo proste, potrzebne będzie 35 dekagramów czosnku oraz 200 mililitrów spirytusu.

  1. Świeży, niedawno zebrany czosnek należy obrać i drobno posiekać, przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce.

  • Wrzucić do słoika lub butelki.

  • Wlać spirytus. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 10 dni.

  • Przecedzić nalewkę przez gazę bądź bibułkę filtracyjną i przelać do słoika lub butelki.

  • Odstawić w zaciemnione miejsce na kolejne cztery dni. Po upływie tego czasu tybetańska nalewka z czosnku jest gotowa.

  • Tybetańska nalewka z czosnku: Dawkowanie

    Kurację tybetańską nalewką z czosnku można przeprowadzać jedynie raz do roku! Polega ona na piciu nalewki przez dziewięć dni, przy czym po każdym posiłku należy wypijać o jedną kroplę nalewki więcej.

    Pierwszego dnia:

    Po śniadaniu — kropla nalewki

    Po obiedzie — dwie krople

    Po kolacji — trzy krople

    Drugiego dnia:

    Po śniadaniu — cztery krople

    Po obiedzie — pięć kropli

    Po kolacji — sześć kropli

    Dziewiątego dnia:

    Po śniadaniu — 25 kropli

    Po obiedzie — 25 kropli

    Po kolacji — 25 kropli

    Od dziewiątego dnia zalecane jest przyjmowanie trzy razy dziennie po 25 kropel do wyczerpania nalewki. Miksturę należy popijać kefirem lub jogurtem.

    Rada: osoby, które nie przepadają za smakiem i zapachem czosnku, mogą po spożyciu nalewki zjeść natkę pietruszki, jabłko lub rozgryźć skórę pomarańczy bądź cytryny. 

    Domowa nalewka z czosnku: Przeciwwskazania

    Choć domowa nalewka z czosnku może mieć pozytywny wpływ na organizm, to jednak jest ona niewskazana dla kobiet w ciąży i karmiących. Chorzy przewlekle i przyjmujący leki powinni skonsultować kurację tynkturą z lekarzem. Nie poleca się jej także osobom z wrzodami żołądka.

    INTERIA.PL
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
    Dołącz do nas