Tych produktów nie jedz, bo będziesz mieć depresję
Specjaliści przestrzegają, że częste spożywanie takich produktów, jak białe pieczywo, ryż, ciastka, może zwiększać ryzyko depresji. Dietetycy przekonują, aby zrezygnować z produktów bogatych w węglowodany rafinowane, na rzecz produktów pełnoziarnistych i warzyw.
Badania opublikowane w "American Journal of Clinical Nutrition" wskazały, że produkty, które zawierają biały cukier, białą mąkę, syrop kukurydziany mogą zwiększać ryzyko depresji. Naukowcy wskazali, że te produkty powodują szybki i gwałtowny skok cukru we krwi.
Takie produkty jak biały chleb, napoje gazowane, słodycze wywołują hormonalną reakcję organizmu, która obniża poziom cukru we krwi, a równocześnie wpływa na zmianę nastroju, potęguje zmęczenie i objawy depresji.
Te produkty działają korzystnie
Zdaniem specjalistów jest to kolejny dowód na to, że nasza dieta ma ogromny wpływ nie tylko na zdrowie fizyczne, ale również psychiczne człowieka. Naukowcy zapowiadają kolejne badania, które ostatecznie mają wskazać powody, dla których dieta powinna być jednym z elementów terapii antydepresyjnej.
- Konieczne są dalsze badania, które mają wskazać na potencjał diety, jako nowej metody leczenia depresji i profilaktyki antydepresyjnej. Produkty bogate w rafinowane węglowodany są również przyczyną otyłości, cukrzycy, nieustannego zmęczenia.
- Dlatego też zachęcamy do tego, aby sięgać po produkty nieprzetworzone, z wysoką zawartością błonnika - przekonywał autor badania dr James Gangwisch z Columbia University.