Tych przetworów z aronii nie może zabraknąć w jesiennej spiżarni. Smakują domownikom

Trudno zmierzyć potężny wachlarz właściwości zdrowotnych aronii. Wiadomo jednak, że włączenie jej do codziennego jadłospisu niesie za sobą wiele korzyści. Te małe, niepozorne i przypominające borówkę owoce kryją w sobie wielką moc. Jak najlepiej wykorzystać zebrane lub kupione owoce, by wspomagać organizm w zdrowy i pyszny sposób? Wypróbuj sprawdzone przepisy.

Owoce aronii dostarczają organizmowi niezbędne witaminy
Owoce aronii dostarczają organizmowi niezbędne witaminy123RF/PICSEL

  • Skład aronii bogaty jest w mikroelementy oraz witaminy. To właśnie dlatego zalicza się ją do roślin o licznych właściwościach leczniczych i zdrowotnych.
  • Regularne jedzenie aronii hamuje procesy starzenia, regeneruje skórę, włosy oraz paznokcie.
  • Włączenie aronii do diety jest polecane osobom chcącym w zdrowy sposób zrzucić zbędne kilogramy.

Właściwości aronii

Aronia to krzew owocowy pochodzący z Ameryki Północnej, ale obecnie to właśnie Polska jest jednym z największych jego producentów. Warto zwrócić uwagę na bogaty skład aronii, w którym znajdziemy m.in.:

  • witaminę A,
  • witaminę C,
  • witaminę E,
  • witaminy z grupy B,
  • potas,
  • fosfor,
  • magnez,
  • żelazo,
  • wapń,
  • fosfor.

Warto zadbać o włączenie owoców aronii do codziennej diety, gdyż dostarczą organizmowi także antocyjany, fenolokwasy, garbniki oraz pektyny. W medycynie naturalnej jest traktowana jako lek na nadciśnienie tętnicze krwi. Dowiedziono, że już po kilku tygodniach jej systematycznego spożywania ciśnienie wyraźnie się obniża. Owoce te pomagają chronić organizm także przed licznymi chorobami układu krwionośnego np. zawałem serca oraz miażdżycą.

Jedzenie owoców aronii zmniejsza ryzyko rozwoju komórek rakowych oraz przyspiesza regenerację narządów. Korzystne efekty zauważymy także w złagodzeniu problemów z układem trawiennym oraz systemem nerwowym. Włączenie aronii do posiłków obniża ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera, Parkinsona oraz demencję starczą. W okresie jesienno-zimowym, aronia wzmacnia odporność, wspomaga leczenie grypy, przeziębienia oraz innych infekcji wirusowych i bakteryjnych. Korzystnie wpływa na wzrok, a także znacząco zmniejsza podatność na występowanie krwotoków i stanów zapalnych.

Domowa konfitura z aronii

Konfitura z aronii pasuje do dań słodkich i wytrawnych
Konfitura z aronii pasuje do dań słodkich i wytrawnych123RF/PICSEL

Aronia to uniwersalny owoc, który świetnie sprawdzi się jako baza wielu przetworów. Konfitura z aronii idealnie pasuje do kanapki z masłem, chałki lub jako dodatek do dań wytrawnych, m.in. mięs i pasztetów.

Składniki:

  • 1 kg owoców aronii
  • 1 kg białego cukru

Przygotowanie:

  1. Umyte i osuszone owoce przełóż do miski, zasyp cukrem i pozostaw na minimum 8-10 godzin. Po upływie wyznaczonego czasu przełóż całość do garnka i smaż na małym ogniu przez 5-10 minut.
  2. Podgrzane owoce pozostaw do ostudzenia, a następnie powtórz czynność jeszcze 3-4 razy. W ten sposób owoce powoli i równomiernie nasycą się cukrem. Po ostatnim podgrzaniu przełóż gorące konfitury do wyparzonych wcześniej słoików i szczelnie je zamknij.

Sok z aronii na odporność

Sok przygotowany jesienią z owoców aronii wykazuje liczne właściwości prozdrowotne. Przede wszystkim ma działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Wzbogacenie receptury o liście z innych drzew oraz krzewów owocowych wzmacnia jego skuteczność.

Składniki:

  • 1 kg owoców aronii
  • 500 g białego cukru
  • 1 średnia cytryna
  • garść liści aronii, jeżyny lub wiśni
  • 500 ml wody

Przygotowanie:

  1. Zebrane samodzielnie lub kupione na targu owoce aronii dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Najlepiej zrobić to jeszcze przed usunięciem ogonków. Wart robić to w rękawiczkach, ze względu na puszczanie soku o intensywnym kolorze.
  2. Umyte i osuszone owoce wkładamy do woreczków strunowych i trzymamy w zamrażalniku przez całą noc. Taki zabieg spowoduje, że pozbędziemy się goryczki, a owoce szybciej puszczą sok. Nie jest to jednak krok konieczny.
  3. Owoce umieszczamy w garnku, a następnie dodajemy umyte liście wiśni, aronii lub jeżyny. Całość zalewamy 500 ml zimnej wody i przykrywamy pokrywką. Ustawiamy średnią moc palnika i doprowadzamy do wrzenia. Od momentu zagotowania trzymamy na ogniu jeszcze przez 40 minut. Po tym czasie ściągamy garnek z kuchenki i nie odkrywając pokrywki, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia oraz zgęstnienia.
  4. Ostudzony sok zlewamy przez sitko do czystego garnka oraz dokładnie wyciskamy owoce. Do dobrze odcedzonego soku dodajemy 500 g cukru oraz wyciśnięty sok z jednej cytryny. Garnek umieszczamy na średnim gazie i doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Gdy syrop zacznie się gotować i zauważymy, że cukier całkowicie się rozpuścił, zdejmujemy go z gazu.
  5. Gotową mieszankę przelewamy do wyparzonych i osuszonych słoików, a następnie szczelnie zamykamy. Sok przechowuj w chłodnym oraz zacienionym pomieszczeniu, np. spiżarni, schowku, piwnicy lub w szafce z dala od okna.

Aroniówka - nalewka na chłodne wieczory

Nalewkę z aronii warto przygotować właśnie jesienią
Nalewkę z aronii warto przygotować właśnie jesienią123RF/PICSEL

Nalewka z aronii powala na dłużej zachować smak i aromat tych wyjątkowych owoców. Nie tylko są symbolem drugiej połowy lata i wczesnej jesieni, ale także zawierają w sobie mnóstwo wartości odżywczych. Nalewka z owoców aronii urzeka smakiem, a w prosty sposób przygotujemy ją w warunkach domowych.

Składniki:

  • 500 g owoców aronii
  • 500 ml spirytusu rektyfikowanego
  • 250 ml wódki
  • 1 l wody
  • 500 g białego cukru
  • 100  liści wiśni lub aronii
  • 1 duża cytryna

Przygotowanie:

  1. Zebrane lub kupione owoce aronii dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie przesypujemy do woreczka strunowego i mrozimy w zamrażalniku przez 24 godziny. Po upływie wyznaczonego czasu przekładamy owoce do dużego garnka, dodajemy umyte liście wiśni lub aronii i dolewamy 250 ml wody.
  2. Garnek przykrywamy i ustawiamy na średnim ogniu. Od momentu zagotowania zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze przez 15 minut. Gotową mieszankę zostawiamy w naczyniu na minimum 12 godzin. Po tym czasie odlewamy uzyskany sok do czystego słoika lub butelki i wciskamy do niego sok z jednej całej cytryny.
  3. Z garnka usuwamy liście wiśni lub aronii, a następnie dodajemy do niego cukier i pozostałe 750 ml wody. Całość gotujemy do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru, czyli ok. 10 minut. Otrzymany syrop cukrowy przelewamy przez sitko do soku aroniowego w butelce. Mieszankę wzbogacamy o spirytus oraz wódkę.
  4. Gotową nalewkę cedzimy i filtrujemy np. za pomocą gazy. Szczelnie zamkniętą odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce. Po ok. 3-6 tygodniach nalewka nabierze więcej mocy oraz smaku.

Smaczne dodatki do przetworów z aronii

Domowe przetwory z aronii świetnie współgrają z innymi owocami. Z powodzeniem możemy dodać do nich m.in. gruszki, jabłka, maliny, śliwki oraz wiśnie. Ich smak warto także podbić przyprawami. Świetnie sprawdzą się: wanilia, kardamon, miód oraz skórki z owoców cytrusowych. To właśnie te dodatki sprawią, że aronia zyska oryginalny aromat.

Przetwory z aronii możemy jeść rozsmarowane na świeżym pieczywie lub potraktować jako ciekawe urozmaicenie naleśników, omletów na słodko, deserów oraz licznych ciast. Szczególnie jesienią i zimą warto przygotować z nich susz, który posłuży za bazę do herbatek owocowych.

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas