Tych przetworów z aronii nie może zabraknąć w jesiennej spiżarni. Smakują domownikom

Owoce aronii dostarczają organizmowi niezbędne witaminy
Owoce aronii dostarczają organizmowi niezbędne witaminy123RF/PICSEL
  • Skład aronii bogaty jest w mikroelementy oraz witaminy. To właśnie dlatego zalicza się ją do roślin o licznych właściwościach leczniczych i zdrowotnych.
  • Regularne jedzenie aronii hamuje procesy starzenia, regeneruje skórę, włosy oraz paznokcie.
  • Włączenie aronii do diety jest polecane osobom chcącym w zdrowy sposób zrzucić zbędne kilogramy.

Właściwości aronii

  • witaminę A,
  • witaminę C,
  • witaminę E,
  • witaminy z grupy B,
  • potas,
  • fosfor,
  • magnez,
  • żelazo,
  • wapń,
  • fosfor.

Zobacz również:

    Domowa konfitura z aronii

    Konfitura z aronii pasuje do dań słodkich i wytrawnych
    Konfitura z aronii pasuje do dań słodkich i wytrawnych123RF/PICSEL
    • 1 kg owoców aronii
    • 1 kg białego cukru
    1. Umyte i osuszone owoce przełóż do miski, zasyp cukrem i pozostaw na minimum 8-10 godzin. Po upływie wyznaczonego czasu przełóż całość do garnka i smaż na małym ogniu przez 5-10 minut.
    2. Podgrzane owoce pozostaw do ostudzenia, a następnie powtórz czynność jeszcze 3-4 razy. W ten sposób owoce powoli i równomiernie nasycą się cukrem. Po ostatnim podgrzaniu przełóż gorące konfitury do wyparzonych wcześniej słoików i szczelnie je zamknij.

    Sok z aronii na odporność

    • 1 kg owoców aronii
    • 500 g białego cukru
    • 1 średnia cytryna
    • garść liści aronii, jeżyny lub wiśni
    • 500 ml wody
    1. Zebrane samodzielnie lub kupione na targu owoce aronii dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Najlepiej zrobić to jeszcze przed usunięciem ogonków. Wart robić to w rękawiczkach, ze względu na puszczanie soku o intensywnym kolorze.
    2. Umyte i osuszone owoce wkładamy do woreczków strunowych i trzymamy w zamrażalniku przez całą noc. Taki zabieg spowoduje, że pozbędziemy się goryczki, a owoce szybciej puszczą sok. Nie jest to jednak krok konieczny.
    3. Owoce umieszczamy w garnku, a następnie dodajemy umyte liście wiśni, aronii lub jeżyny. Całość zalewamy 500 ml zimnej wody i przykrywamy pokrywką. Ustawiamy średnią moc palnika i doprowadzamy do wrzenia. Od momentu zagotowania trzymamy na ogniu jeszcze przez 40 minut. Po tym czasie ściągamy garnek z kuchenki i nie odkrywając pokrywki, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia oraz zgęstnienia.
    4. Ostudzony sok zlewamy przez sitko do czystego garnka oraz dokładnie wyciskamy owoce. Do dobrze odcedzonego soku dodajemy 500 g cukru oraz wyciśnięty sok z jednej cytryny. Garnek umieszczamy na średnim gazie i doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Gdy syrop zacznie się gotować i zauważymy, że cukier całkowicie się rozpuścił, zdejmujemy go z gazu.
    5. Gotową mieszankę przelewamy do wyparzonych i osuszonych słoików, a następnie szczelnie zamykamy. Sok przechowuj w chłodnym oraz zacienionym pomieszczeniu, np. spiżarni, schowku, piwnicy lub w szafce z dala od okna.

    Aroniówka - nalewka na chłodne wieczory

    Nalewkę z aronii warto przygotować właśnie jesienią
    Nalewkę z aronii warto przygotować właśnie jesienią123RF/PICSEL
    • 500 g owoców aronii
    • 500 ml spirytusu rektyfikowanego
    • 250 ml wódki
    • 1 l wody
    • 500 g białego cukru
    • 100  liści wiśni lub aronii
    • 1 duża cytryna
    1. Zebrane lub kupione owoce aronii dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie przesypujemy do woreczka strunowego i mrozimy w zamrażalniku przez 24 godziny. Po upływie wyznaczonego czasu przekładamy owoce do dużego garnka, dodajemy umyte liście wiśni lub aronii i dolewamy 250 ml wody.
    2. Garnek przykrywamy i ustawiamy na średnim ogniu. Od momentu zagotowania zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze przez 15 minut. Gotową mieszankę zostawiamy w naczyniu na minimum 12 godzin. Po tym czasie odlewamy uzyskany sok do czystego słoika lub butelki i wciskamy do niego sok z jednej całej cytryny.
    3. Z garnka usuwamy liście wiśni lub aronii, a następnie dodajemy do niego cukier i pozostałe 750 ml wody. Całość gotujemy do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru, czyli ok. 10 minut. Otrzymany syrop cukrowy przelewamy przez sitko do soku aroniowego w butelce. Mieszankę wzbogacamy o spirytus oraz wódkę.
    4. Gotową nalewkę cedzimy i filtrujemy np. za pomocą gazy. Szczelnie zamkniętą odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce. Po ok. 3-6 tygodniach nalewka nabierze więcej mocy oraz smaku.

    Smaczne dodatki do przetworów z aronii