Tyle pysznych klusek i kluseczek!

W zależności od składników, nadanego im kształtu, sposobu przygotowywania czy miejsca pochodzenia wyróżniamy wiele ich rodzajów. Te smakują nam wyjątkowo:

Gnocchi – włoskie kluski, robione z ziemniaków, warzywnego piure i różnych rodzajów mąki
Gnocchi – włoskie kluski, robione z ziemniaków, warzywnego piure i różnych rodzajów mąki123/RF PICSEL123RF/PICSEL

1. Gnocchi (czyt.: niokki) - włoskie kluski, robione z ziemniaków, warzywnego piure i różnych rodzajów mąki. Podobne do naszych kopytek.

2. Hałuski czy szpecle - ziemniaczane kluseczki wytwarzane z utartych na tarce kartofli, połączonych mąką ziemniaczaną.

3. Knedliki - popularna w kuchni czeskiej i słowackiej, przygotowywane z ugotowanych ziemniaków lub bułki i mąki pszennej. Mają kształt walców, krojonych na plastry po ugotowaniu.

4. Pampuchy - kluski z drożdżowego ciasta, gotowane na parze.

Przepis na najlepsze gofryInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas