Ucierana babka

Długo zastanawiałam się jaki przepis wam podać na świąteczne ciasto. Nie lubię mazurków, makowców ani innych bakaliowych i kremowych ciast. Zdecydowałam się zrobić dla was moją ulubioną ucieraną babkę, którą zawsze piekła dla mnie babcia.

Ucierana babka
Ucierana babkaRodzice w kuchni

Jest bardzo prosta, a sam czas mieszania składników zajmie ci kilka minut! Jeżeli chcesz podać jakieś ciasto dla dziecka po 10. miesiącu, to zdecydowanie polecamy babkę drożdżową. Jest najbezpieczniejsza i maluch po zjedzeniu jej nie powinien mieć żadnych dolegliwości.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 4 jajka
  • 250 g margaryny (możesz dać 200 g - jedną kostka - wówczas musisz zmniejszyć ilość dodawanej mąki ziemniaczanej do 1 i 1/4 szklanki)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu
  • 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 180-190 stopni C.
  2. Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i obsyp bułka tartą, po czym przelej do niej masę.
  3. Mąki i proszek do pieczenia wymieszaj razem w misce.
  4. Margarynę ucieraj z cukrem, następnie dodaj jajka, olej i ocet.
  5. Cały czas miksując pomału dodawaj mąki z proszkiem.
  6. Masę przelej do formy i piecz około 50 minut.
  7. Chwilę przestudź, po czym jeszcze ciepłą babkę wyjmij z formy. by nie wyschła przykryj ja ściereczką.
  8. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Smacznego

Więcej wielkanocnych przepisów na www.wielkanoc.smaker.pl 

Rodzice w kuchni
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas