Udka chilli z makaronem soba
Na rodzinny obiad

Składniki
- 2/3 szklanki słodkiego sosu chilli
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- łyżeczka oleju sezamowego
- 8 udek kurczaka, tzw. pałek
- opakowanie (300 g) makaronu soba (japoński, gryczany, dział z żywnością orientalną) 450 g mrożonego groszku cukrowego w strączkach
- czerwona papryka
- pokrojona duża marchewka
- pokrojona w paski ogórek, bez pestek
- pokrojony w słupki pęczek dymki
- posiekanej po 2 łyżki oleju i soku z limonki świeża mięta lub kolendra
4 porcji
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Formę wyłóż papierem do pieczenia. 2. W misce wymieszaj sos chilli, ocet ryżowy i olej sezamowy. Obtocz w marynacie udka. Przełóż je do formy, piecz 35-45 minut, aż marynata wyraźnie się skarmelizuje. 3. Ugotuj makaron soba zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i trzymaj w cieple. Dodaj odrobinę oleju, aby się nie sklejał. 4. Ugotuj al dente groszek cukrowy. Dodaj do gorącego makaronu groszek oraz resztę przygotowanych warzyw. 5 Olej wymieszaj z sokiem z limonki, przypraw solą i pieprzem. Polej sosem danie, wymieszaj. Podawaj z udkami, posyp miętą lub kolendrą