Składniki na 4 porcje: - 4 udka kurczaka, - po łyżce masła i oliwy, - 6 dag boczku wędzonego, - po 25 dag śliwek suszonych, rodzynków i migdałów, - 3 goździki, kawałek cynamonu, - 50 ml śliwowicy, sól, pieprz Przygotowanie: Udka opłukać i osuszyć. Rodzynki i śliwki moczyć (osobno) po 30 minut, odcedzić. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, posiekać. Boczek pokroić w kostkę. Rozgrzać masło z oliwą, obsmażyć udka z obu stron. Włożyć do rondla. Na tym samym tłuszczu usmażyć boczek, dodać śliwki i rodzynki, dusić 10 minut. Włożyć cynamon, goździki, udka, wlać śliwowicę i szklankę wody. Przykryć i dusić 15 minut. Wyjąć cynamon goździki, dodać migdały i dusić na małym ogniu 15 minut. Podawać z ryżem. Można ozdobić świeżymi ziołami.