Udka duszone w ziołach
Wyjątkowo aromatyczne.

Składniki:
- 8 udek lub podudzi z kurczaka
- marchewka
- kawałek selera
- cebula
- pietruszka
- listek laurowy
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 łyżki sosu sojowego
- kieliszek wódki
- rozmaryn
- olej
- 2 łyżki masła klarowanego
- łyżeczka cukru i miodu
- odrobina sosu chili
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Udka oczyść, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Do miseczki wlej wódkę (niekoniecznie), sos sojowy, olej, cukier brązowy lub miód, sos chili, rozmaryn, sól, pieprz. Wymieszaj. Każdy kawałek mięsa natrzyj marynatą, ułóż je w garnku i odłóż w chłodne miejsce na minimum godzinę. Możesz też odłożyć na całą noc.
2. Na patelni rozgrzej olej i masło klarowane, podsmaż udka razem z marynatą. Dodaj obrane warzywa (nie krój ich), listek laurowy, ziele angielskie. Duś pod przykryciem 40 minut. Przed podaniem wyjmij warzywa.