Reklama

Reklama

Udka kurczaka w karmelu

Chcesz zaprosić gości na obiad ale nie masz pomysłu na smaczny posiłek? Proponujemy udka z kurczaka w karmelu. Jeśli chcesz by danie zjadły dzieci, nie dodawaj ostrych przypraw i upiecz je w piekarniku.

Składniki na 10 porcji:


  • 10 udek kurczaka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 torebki ryżu
  • 1/2 selera
  • po 1 marchewce, pietruszce i cebuli
  • po 1 łyżce ziaren sezamu i słonecznika
  • olej do smażenia
  • kiełki rzodkiewki, koperek
  • sól, pieprz, chili w proszku

Reklama


Sposób przygotowania:

1. Cukier podgrzewać na małym ogniu, aż nabierze jasnobrązowego koloru. Udka umyć, posypać ziołami, ułożyć na cukrze, polać sosem sojowym i dusić pod przykryciem 40 minut, często obracając.

2. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, pozostałe warzywa w słupki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa. Posypać solą, pieprzem oraz chili, smażyć 7 minut, ciągle mieszając. Dodać słonecznik i sezam, smażyć 2 minuty.

3. Na koniec wymieszać warzywa z ryżem. Ułożyć na półmisku, na wierzchu położyć udka w karmelu. Udekorować kiełkami i koperkiem.

Dowiedz się więcej na temat: udka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje