Udka kurczaka w karmelu
Chcesz zaprosić gości na obiad ale nie masz pomysłu na smaczny posiłek? Proponujemy udka z kurczaka w karmelu. Jeśli chcesz by danie zjadły dzieci, nie dodawaj ostrych przypraw i upiecz je w piekarniku.
Składniki na 10 porcji:
- 10 udek kurczaka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 torebki ryżu
- 1/2 selera
- po 1 marchewce, pietruszce i cebuli
- po 1 łyżce ziaren sezamu i słonecznika
- olej do smażenia
- kiełki rzodkiewki, koperek
- sól, pieprz, chili w proszku
Sposób przygotowania:
1. Cukier podgrzewać na małym ogniu, aż nabierze jasnobrązowego koloru. Udka umyć, posypać ziołami, ułożyć na cukrze, polać sosem sojowym i dusić pod przykryciem 40 minut, często obracając.
2. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, pozostałe warzywa w słupki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa. Posypać solą, pieprzem oraz chili, smażyć 7 minut, ciągle mieszając. Dodać słonecznik i sezam, smażyć 2 minuty.
3. Na koniec wymieszać warzywa z ryżem. Ułożyć na półmisku, na wierzchu położyć udka w karmelu. Udekorować kiełkami i koperkiem.