Udka kurczaka w karmelu

Takich udek jeszcze nie jedliście!

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 10 udek kurczaka,
- szklanka cukru,
- łyżka sosu sojowego lub sojowo-grzybowego,
- 2 łyżki wegety,
- 3 torebki ryżu,
- pół selera, jedna marchew,
- pietruszka,
- duża cebula,
- po łyżce ziaren sezamu i słonecznika,
- kiełki rzodkiewki,
- przyprawa chili,
- 2 łyżki oleju.

Przygotowanie:

Cukier rozpuścić w szerokim rondlu, aż nabierze jasnobrązowego koloru. Udka kurczaka umyć, osuszyć, ułożyć płasko i posypać wegetą. Polać sosem sojowym i dusić 40 minut. Kurczaka często odwracać, aż zbrązowieje. Ryż ugotować w osolonej wodzie, cebulę pokroić w kostkę, pozostałe warzywa zaś - w cienkie słupki.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa. Posypać przyprawą chili, smażyć 7 minut, ciągle mieszając. Dodać ziarna i smażyć jeszcze 2 minuty. Na koniec wymieszać warzywa z ryżem i posypać kiełkami. Ułożyć na półmisku, na wierzchu położyć udka w karmelu. Danie podawać z wiosenną surówką.
Surówka: Na półmisku rozłożyć liście sałaty, na nich plasterki pomidorów i rzodkiewki, posypać pokrojonym w kostkę serem feta, siekanym koperkiem i połówkami ciemnych winogron. Oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek.
Czas przygotowania 1 godz minut

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas