Udka kurczaka w karmelu
Takich udek jeszcze nie jedliście!

Składniki na 10 porcji:
- 10 udek kurczaka, - szklanka cukru, - łyżka sosu sojowego lub sojowo-grzybowego, - 2 łyżki wegety, - 3 torebki ryżu, - pół selera, jedna marchew,- pietruszka, - duża cebula, - po łyżce ziaren sezamu i słonecznika, - kiełki rzodkiewki, - przyprawa chili, - 2 łyżki oleju.
Przygotowanie:
Cukier rozpuścić w szerokim rondlu, aż nabierze jasnobrązowego koloru. Udka kurczaka umyć, osuszyć, ułożyć płasko i posypać wegetą. Polać sosem sojowym i dusić 40 minut. Kurczaka często odwracać, aż zbrązowieje. Ryż ugotować w osolonej wodzie, cebulę pokroić w kostkę, pozostałe warzywa zaś - w cienkie słupki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa. Posypać przyprawą chili, smażyć 7 minut, ciągle mieszając. Dodać ziarna i smażyć jeszcze 2 minuty. Na koniec wymieszać warzywa z ryżem i posypać kiełkami. Ułożyć na półmisku, na wierzchu położyć udka w karmelu. Danie podawać z wiosenną surówką. Surówka: Na półmisku rozłożyć liście sałaty, na nich plasterki pomidorów i rzodkiewki, posypać pokrojonym w kostkę serem feta, siekanym koperkiem i połówkami ciemnych winogron. Oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek. Czas przygotowania 1 godz minut