Udka pieczone

Udka umyj, osusz i natrzyj oliwą, solą, pieprzem, papryką, zgniecionym ząbkiem czosnku.

Udka pieczone
Udka pieczone123/RF PICSEL123RF/PICSEL

Składniki dla 4 osób:

  • 4 udka z kurczaka puszka pomidorów
  • 2 marchewki cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 1/2 cytryny
  • papryka
  • zioła prowansalskie
  • papryka ostra w proszku
  • olej
  • 2 łyżki masła
  • łyżka oliwy
  • 2 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowanie:

1. Udka umyj, osusz i natrzyj oliwą, solą, pieprzem, papryką, zgniecionym ząbkiem czosnku. Odstaw na godzinę lub na całą noc.

2. Warzywa pokrój. Zagotuj pomidory z puszki z ziołami, masłem, serem, przyprawami.

3. Obsmaż kurczaka. Ułóż go w brytfance, Dodaj pokrojoną marchewkę, cebulę, paprykę, zalej sosem. Piecz godzinę w temperaturze 180°C.

Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny

Zmysłowe smaki: Tarta gruszkowo-migdałowaInteria.tv
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas