Udka pieczone
Udka umyj, osusz i natrzyj oliwą, solą, pieprzem, papryką, zgniecionym ząbkiem czosnku.
Składniki dla 4 osób:
- 4 udka z kurczaka puszka pomidorów
- 2 marchewki cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki startego parmezanu
- 1/2 cytryny
- papryka
- zioła prowansalskie
- papryka ostra w proszku
- olej
- 2 łyżki masła
- łyżka oliwy
- 2 łyżki śmietany
- sól
- pieprz
Sposób przygotowanie:
1. Udka umyj, osusz i natrzyj oliwą, solą, pieprzem, papryką, zgniecionym ząbkiem czosnku. Odstaw na godzinę lub na całą noc.
2. Warzywa pokrój. Zagotuj pomidory z puszki z ziołami, masłem, serem, przyprawami.
3. Obsmaż kurczaka. Ułóż go w brytfance, Dodaj pokrojoną marchewkę, cebulę, paprykę, zalej sosem. Piecz godzinę w temperaturze 180°C.
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny