Udka smażone w piwnym cieście

Najlepiej smakują z ziemniakami

Składniki

  • 12 podudzi kurczaka
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. jasnego piwa
  • 2 jajka lok. 2/3 szkl.
  • wody mineralnej gazowanej
  • ostra papryka w proszku
  • sól
  • pieprz ziołowa
  • przyprawa do kurczaka
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiej do miseczki. Dodaj jajka oraz piwo. Wsyp trochę soli oraz ostrej papryki. Miksuj, dolewając tyle wody mineralnej, by powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstaw je pod przykryciem na ok. 20 minut, by mąka spęczniała. 

2. W tym czasie podudzia opłucz, osusz. Posyp solą, pieprzem oraz ziołową przyprawą. Przyprawy wetrzyj w mięso. W szerokim garnku o grubym dnie albo we frytownicy mocno rozgrzej olej. 

3. Ciasto przemieszaj, jeśli jest zbyt gęste, dolej jeszcze trochę wody mineralnej. Podudzia kolejno zanurzaj w cieście. Od razu wkładaj na gorący tłuszcz. Smaż 7-10 minut, aż ładnie się zrumienią. 4 Usmażone mięso wyjmij łyżką cedzakową. Przełóż na papierowy ręcznik kuchenny. Osącz z tłuszczu. Podawaj z ryżem i surówką z sezonowych warzyw. Tak przygotowane podudzia serwowane z keczupem będą też znakomitą przekąską. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje