Udka smażone w piwnym cieście
Najlepiej smakują z ziemniakami

Składniki
- 12 podudzi kurczaka
- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. jasnego piwa
- 2 jajka lok. 2/3 szkl.
- wody mineralnej gazowanej
- ostra papryka w proszku
- sól
- pieprz ziołowa
- przyprawa do kurczaka
- olej do głębokiego smażenia
Sposób przygotowania
1. Mąkę przesiej do miseczki. Dodaj jajka oraz piwo. Wsyp trochę soli oraz ostrej papryki. Miksuj, dolewając tyle wody mineralnej, by powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstaw je pod przykryciem na ok. 20 minut, by mąka spęczniała. 2. W tym czasie podudzia opłucz, osusz. Posyp solą, pieprzem oraz ziołową przyprawą. Przyprawy wetrzyj w mięso. W szerokim garnku o grubym dnie albo we frytownicy mocno rozgrzej olej. 3. Ciasto przemieszaj, jeśli jest zbyt gęste, dolej jeszcze trochę wody mineralnej. Podudzia kolejno zanurzaj w cieście. Od razu wkładaj na gorący tłuszcz. Smaż 7-10 minut, aż ładnie się zrumienią. 4 Usmażone mięso wyjmij łyżką cedzakową. Przełóż na papierowy ręcznik kuchenny. Osącz z tłuszczu. Podawaj z ryżem i surówką z sezonowych warzyw. Tak przygotowane podudzia serwowane z keczupem będą też znakomitą przekąską.