Udka smażone w piwnym cieście
Najlepiej smakują z ziemniakami
Sposób przygotowania
1. Mąkę przesiej do miseczki. Dodaj jajka oraz piwo. Wsyp trochę soli oraz ostrej papryki. Miksuj, dolewając tyle wody mineralnej, by powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstaw je pod przykryciem na ok. 20 minut, by mąka spęczniała.
2. W tym czasie podudzia opłucz, osusz. Posyp solą, pieprzem oraz ziołową przyprawą. Przyprawy wetrzyj w mięso. W szerokim garnku o grubym dnie albo we frytownicy mocno rozgrzej olej.
3. Ciasto przemieszaj, jeśli jest zbyt gęste, dolej jeszcze trochę wody mineralnej. Podudzia kolejno zanurzaj w cieście. Od razu wkładaj na gorący tłuszcz. Smaż 7-10 minut, aż ładnie się zrumienią. 4 Usmażone mięso wyjmij łyżką cedzakową. Przełóż na papierowy ręcznik kuchenny. Osącz z tłuszczu. Podawaj z ryżem i surówką z sezonowych warzyw. Tak przygotowane podudzia serwowane z keczupem będą też znakomitą przekąską.