Udka tymiankowe z nutką cytrynową
Najlepsze na obiad

Składniki
- 4 udka z kurczaka
- po 4 gałązki świeżego tymianku i oregano
- 2 gałązki rozmarynu
- 5–6 łyżek oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- 1 cytryna
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
Sposób przygotowania
1. Udka opłucz, wytrzyj, ułóż w miseczce. Mięso posyp solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z oliwą oraz sokiem z cytryny. Świeże zioła opłucz, osusz, odłóż trochę rozmarynu, tymianku i oregano do dekoracji. Resztę ziół posiekaj. Dodaj do czosnkowej oliwy. Zalej nią mięso w miseczce. Dobrze wymieszaj, by udka całkowicie pokryły się marynatą. Miseczkę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut. 2. Następnie udka wraz z marynatą przełóż do brytfanki. Mięso obsmaż. Potem podlej odrobiną wody. Brytfankę przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. C. Udka piecz około godziny. Cytrynę polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha, pokrój w plasterki. Dodaj do kurczaka ok. 20 minut przed końcem pieczenia. Gotowe danie udekoruj odłożonymi ziołami. Podawaj z bagietką.