Udka tymiankowe z nutką cytrynową

Najlepsze na obiad

Składniki

  • 4 udka z kurczaka
  • po 4 gałązki świeżego tymianku i oregano
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 5–6 łyżek oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 cytryna
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

Sposób przygotowania

1. Udka opłucz, wytrzyj, ułóż w miseczce. Mięso posyp solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z oliwą oraz sokiem z cytryny. Świeże zioła opłucz, osusz, odłóż trochę rozmarynu, tymianku i oregano do dekoracji. Resztę ziół posiekaj. Dodaj do czosnkowej oliwy. Zalej nią mięso w miseczce. Dobrze wymieszaj, by udka całkowicie pokryły się marynatą. Miseczkę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut. 

2. Następnie udka wraz z marynatą przełóż do brytfanki. Mięso obsmaż. Potem podlej odrobiną wody. Brytfankę przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. C. Udka piecz około godziny. Cytrynę polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha, pokrój w plasterki. Dodaj do kurczaka ok. 20 minut przed końcem pieczenia. Gotowe danie udekoruj odłożonymi ziołami. Podawaj z bagietką. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje