Udka tymiankowe z nutką cytrynową
Najlepsze na obiad
Sposób przygotowania
1. Udka opłucz, wytrzyj, ułóż w miseczce. Mięso posyp solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z oliwą oraz sokiem z cytryny. Świeże zioła opłucz, osusz, odłóż trochę rozmarynu, tymianku i oregano do dekoracji. Resztę ziół posiekaj. Dodaj do czosnkowej oliwy. Zalej nią mięso w miseczce. Dobrze wymieszaj, by udka całkowicie pokryły się marynatą. Miseczkę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut.
2. Następnie udka wraz z marynatą przełóż do brytfanki. Mięso obsmaż. Potem podlej odrobiną wody. Brytfankę przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. C. Udka piecz około godziny. Cytrynę polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha, pokrój w plasterki. Dodaj do kurczaka ok. 20 minut przed końcem pieczenia. Gotowe danie udekoruj odłożonymi ziołami. Podawaj z bagietką.