Udka w ziołowej marynacie
Sposób na aromatycznego kurczaka

Składniki:
- 8 podudzi kurczaka
- 8 dużych ziemniaków
- 8 plasterków wędzonego boczku
- 6 łyżek oliwy
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej szałwii
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Mięso opłucz, osusz, włóż do miseczki. Podudzia posyp solą oraz pieprzem. Oliwę wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Wsyp wszystkie suszone zioła oraz ostrą paprykę. Marynatę dobrze wymieszaj. Polej nią podudzia kurczaka. Miseczkę z mięsem szczelnie przykryj folią. Włóż do lodówki na godzinę.
2. W tym czasie ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na duże cząstki. Zalej je lekko posoloną wodą. Gotuj ok. 10 minut. Odcedź. Plasterki boczku pokrój na połówki. Zamarynowane mięso, ziemniaki oraz boczek ułóż w żaroodpornej formie. (Jeśli chcesz na każdym podudziu możesz położyć dodatkowo kawałek żółtego sera albo plasterek mozzarelli lub oscypka).
3. Całość skrop marynatą, która pozostanie w miseczce. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200ºC. Piecz ok. 35 minut. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.