Udka w ziołowej marynacie

Sposób na aromatycznego kurczaka

Udka z kurczaka
Udka z kurczaka123RF/PICSEL

Składniki:

  • 8 podudzi kurczaka
  • 8 dużych ziemniaków
  • 8 plasterków wędzonego boczku
  • 6 łyżek oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej szałwii
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

1. Mięso opłucz, osusz, włóż do miseczki. Podudzia posyp solą oraz pieprzem. Oliwę wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Wsyp wszystkie suszone zioła oraz ostrą paprykę. Marynatę dobrze wymieszaj. Polej nią podudzia kurczaka. Miseczkę z mięsem szczelnie przykryj folią. Włóż do lodówki na godzinę.

2. W tym czasie ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na duże cząstki. Zalej je lekko posoloną wodą. Gotuj ok. 10 minut. Odcedź. Plasterki boczku pokrój na połówki. Zamarynowane mięso, ziemniaki oraz boczek ułóż w żaroodpornej formie. (Jeśli chcesz na każdym podudziu możesz położyć dodatkowo kawałek żółtego sera albo plasterek mozzarelli lub oscypka).

3. Całość skrop marynatą, która pozostanie w miseczce. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200ºC. Piecz ok. 35 minut. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas