Składniki: - 1 kg udek z kurczaka, - 0,5 kg kolorowej papryki, - 2 dojrzałe pomidory, - 1 cebula, - 2 ząbki czosnku, - sól, pieprz, - 1 łyżeczka ostrej papryki, - 3 łyżki masła, - olej do smażenia, - kilka gałązek rozmarynu i tymianku Przygotowanie: Udka umyć, osuszyć, oprószyć solą, pieprzem i ostrą papryką, włożyć do lodówki na min. 1 h. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, czosnek obrać, pokroić w plasterki, cebulę posiekać. Pomidory pokroić w kostkę. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę i czosnek, dodać paprykę i na końcu pomidory, doprawić solą i pieprzem, oprószyć ziołami. Przygotowaną paprykę przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego. Zamarynowane udka obsmażyć na rozgrzanym oleju, przełożyć na paprykę i piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku ok. 45 min. Czas przygotowania: 2 h. Przepis na 4 osoby.