Udka z warzywami

Z dodatkiem tymianku są jeszcze bardziej aromatyczne!

Składniki

  • 4 udka kurczaka
  • 8 ząbków czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • 4 gałązki tymianku
  • po 2 gałązki estragonu i rozmarynu
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 szalotki
  • 1/2 szkl. białego wina
  • 3 papryki
  • 8 młodych ziemniaków
  • sól
  • grubo zmielony pieprz

Sposób przygotowania

1. Zioła opłucz, osusz, odłóż trochę do dekoracji. Resztę ziół posiekaj i wymieszaj z sokiem cytrynowym, oliwą i winem. Polej tym udka. Marynuj je 2 godz. Ziemniaki wyszoruj, pokrój. Gotuj je 10 minut w posolonej wodzie, odcedź. Szalotki obierz, potnij na cząstki. Papryki oczyść, pokrój na kawałki. 

2. Mięso ułóż w formie. Dodaj nieobrany czosnek i pokrojone warzywa. Polej pozostałą marynatą. Posyp solą oraz pieprzem. Piecz 1 godz. w 190 st. C. Udekoruj odłożonymi ziołami.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje