Udka z warzywami
Z dodatkiem tymianku są jeszcze bardziej aromatyczne!

Składniki
- 4 udka kurczaka
- 8 ząbków czosnku
- sok z 1 cytryny
- 4 gałązki tymianku
- po 2 gałązki estragonu i rozmarynu
- 4 łyżki oliwy
- 3 szalotki
- 1/2 szkl. białego wina
- 3 papryki
- 8 młodych ziemniaków
- sól
- grubo zmielony pieprz
Sposób przygotowania
1. Zioła opłucz, osusz, odłóż trochę do dekoracji. Resztę ziół posiekaj i wymieszaj z sokiem cytrynowym, oliwą i winem. Polej tym udka. Marynuj je 2 godz. Ziemniaki wyszoruj, pokrój. Gotuj je 10 minut w posolonej wodzie, odcedź. Szalotki obierz, potnij na cząstki. Papryki oczyść, pokrój na kawałki. 2. Mięso ułóż w formie. Dodaj nieobrany czosnek i pokrojone warzywa. Polej pozostałą marynatą. Posyp solą oraz pieprzem. Piecz 1 godz. w 190 st. C. Udekoruj odłożonymi ziołami.