Udziec jagnięcy z młodymi warzywami

W tradycji wielkanocnej przyjęło się, że po czterdziestodniowym poście należy na świątecznym stole serwować różnorakie mięsiwa. Udziec jagnięcy z młodymi warzywami zaspokoi najbardziej wyrafinowane gusta.

Pieczona jagnięcina
Pieczona jagnięcina123RF/PICSEL

Na specjalne okazje, a taką jest na pewno świąteczny, wielkanocny obiad, możemy przyrządzić udziec jagnięcy duszony z młodymi warzywami i ziołami. Odpowiednio długo marynowane mięso będzie kruche i smaczne. A zioła dodadzą odpowiedniego aromatu.

Rozmaryn w naturze rośnie w rejonach Morza Śródziemnego, na nadmorskich zboczach, a jego aromat jest wyczuwalny z daleka. Doceniali go już starożytni Egipcjanie, Rzymianie, Grecy. W polskiej tradycji natomiast rozmaryn był uważany za krzew miłości i pamięci. Panny młode wplatały go w wianki i bukiety, a przyjaciele wręczali go sobie nawzajem w dowód przyjaźni.

Rozmaryn posiada także właściwości przeciwhistaminowe, zmniejszając objawy alergii. A olejek rozmarynowy ma silne właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i antyseptyczne. Rozmaryn jest przede wszystkim znakomitą rośliną przyprawową, dodawaną do mięs, ryb i sałatek. Dodatek rozmarynu do pożywienia ułatwia trawienie i zwiększa apetyt.

Do przygotowania naszej świątecznej pieczeni jagnięcej potrzebujemy: udziec jagnięcy, 200 g różnokolorowej papryki, 500 g marchwi, 500 g cukinii, 80 g szalotek, dwie łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki, 80 ml oleju arachidowego, dwie łyżki miodu, dwie gałązki rozmarynu, sól i pieprz, trzy ząbki czosnku.

Najpierw przygotowujemy marynatę: dokładnie mieszamy sproszkowaną paprykę, dodajemy miód, posiekane papryki, olej arachidowy, szalotki, czosnek, sól, pieprz i gałązki rozmarynu. Mieszamy wszystko równomiernie. Umieszczamy udziec jagnięcy w dużym naczyniu i równomiernie nakładamy marynatę. Przekładamy do naczynia i przechowujemy w lodówce przez co najmniej trzy godziny.

W dużym naczyniu do pieczenia układamy plasterki cukinii i marchewki, tworząc na przemian regularną warstwę, przypominająca rząd łusek. Solimy i pieprzymy. W zależności od upodobań można dodać 1 do 3 ząbków czosnku.

Rozgrzewamy piekarnik do 220 st. C. Wyjmujemy udziec z lodówki. Marynatę, która została na dnie naczynia, przekładamy na warstwę marchewki i cukinii.

Układamy udziec jagnięcy na warzywach i kładziemy pozostałe gałązki rozmarynu na mięsie. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy od 40 do 50 minut, w zależności od wielkości udźca i pożądanego stopnia upieczenia. Odstawiamy na 5 minut do wystudzenia przed podaniem.

Pieczone ćwiartki z kurczaka - pyszny sposób na obiadInteria Kulinaria
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas