Ulubiony makaron Włochów to carbonara
Spośród wszystkich dań z makaronu Włosi najbardziej lubią carbonarę - wynika z sondażu przeprowadzonego przed Światowym Dniem Makaronu, który obchodzony jest 25 października. Niektórzy eksperci mówią, że talerz makaronu uczyni cię szczęśliwym, a nawet zapewni dobry sen...
World Pasta Day, ogłoszony przez producentów makaronu jest dla Włochów okazją do przypomnienia klasycznych przepisów ich rodzimej kuchni. Przykłady z różnych kontynentów dowodzą zaś, że najbardziej zdecydowanej obrony wymaga tradycyjna carbonara, ulubione danie mieszkańców Italii zarówno na obiad, jak i na kolację. To dlatego, że jako potrawę o takiej nazwie często serwuje się różne osobliwe dania, które z oryginałem nie mają wiele wspólnego.
Carbonara stała się symbolem domowej, prostej kuchni, rodzinnego ciepła i to do tego stopnia, że niektórzy eksperci mówią, że taki talerz makaronu uczyni szczęśliwym, a nawet zapewni dobry sen.
Zgodnie z oryginalnym przepisem i odwieczną tradycją klasyczna carbonara to odcedzone gorące spaghetti połączone od razu z surowymi jajkami i tak wymieszane ze startym serem- owczym pecorino lub parmezanem- by ścięte w wysokiej temperaturze utworzyły kremowy sos. Jedyne dodatki to podsmażony pokrojony w kostkę boczek, a najlepiej guanciale- wędzona słonina oraz sól i pieprz. Do carbonary nie dodajemy ani śmietany, ani podsmażonej cebuli- przypominają włoscy kucharze i krytykują wszystkie próby odejścia od przepisu znanego od pokoleń.
W rankingu ulubionych dań z makaronu drugie miejsce zajmuje lasagna, a trzecie- tagliatelle al ragu, czyli jajeczne wstążki z sosem mięsnym z pomidorami.
Jednocześnie przed Światowym Dniem Makaronu odnotowano, że we Włoszech upowszechnia się nowy zwyczaj; przygotowania klusek bez odcedzania w durszlaku, czyli gotowania ich w jednym garnku razem z dodatkami na wzór risotto. Stąd nazwa tego dania: risottata. Pomysł, który jeszcze niedawno budził zdumienie, teraz zaczyna coraz bardziej się utrwalać. Przykładem takiego dania może być risottata pomidorowa, czyli wrzucenie suchego makaronu do garnka lub patelni z sosem pomidorowym i gotowania go w nim razem z dodatkiem łyżki czy dwóch rosołu.
Z Rzymu Sylwia Wysocka(PAP Life)