Ulubiony obiad Polaków?

Kotlety schabowe od lat królują na polskich stołach i stanowią stały element tradycyjnego niedzielnego obiadu. Jak je przyrządzić, by smakowały jeszcze lepiej niż zwykle?

Odpowiedni sposób przygotowania wydobędzie ze schabu całą głębię smaku
Odpowiedni sposób przygotowania wydobędzie ze schabu całą głębię smaku123RF/PICSEL

1. Mięso oczyszczamy, dzielimy na równe kotlety, usuwamy ewentualne błonki, dokładnie rozbijamy tłuczkiem z obu stron. Opcjonalnie - przetrzymujemy je w miseczce z mlekiem, cebulą i czosnkiem.

2. Jajko wbijamy do osobnej miseczki i mieszamy intensywnie, aż do połączenia się żółtka z białkiem.

3. Kotlety lekko posypujemy solą i pieprzem. Odkładamy je na kilka minut. Obtaczamy w mące, zanurzamy w rozmąconym jajku, a następnie panierujemy w bułce tartej. W kolejnym kroku ponownie zanurzamy je w jajku i panierujemy w samej bułce tartej - dzięki podwójnemu panierowaniu będzie jeszcze smaczniej.

4. Na patelni podgrzewamy tłuszcz do wysokiej temperatury. Aby nie pryskał, możemy lekko posypać jeszcze zimny solą. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, nieco zmniejszamy płomyk i zaczynamy smażyć kotlety po kilka minut z obu stron.

5. Gotowe kotlety odciskamy z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego i serwujemy z ulubionymi dodatkami - ziemniakami, frytkami bądź kluskami oraz wybranymi warzywami (do schabowego pasują m.in. mizeria i kapusta zasmażana).

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas