Reklama

Reklama

Ulubiony obiad Polaków?

Kotlety schabowe od lat królują na polskich stołach i stanowią stały element tradycyjnego niedzielnego obiadu. Jak je przyrządzić, by smakowały jeszcze lepiej niż zwykle?

Składniki

  • 500 g schabu
  • 1-2 całe jajka
  • 3 czubate łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • smalec do smażenia (ew. olej)
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: 1 szklanka mleka, 1 cebula, ząbek czosnku

1. Mięso oczyszczamy, dzielimy na równe kotlety, usuwamy ewentualne błonki, dokładnie rozbijamy tłuczkiem z obu stron. Opcjonalnie - przetrzymujemy je w miseczce z mlekiem, cebulą i czosnkiem.

Reklama


2. Jajko wbijamy do osobnej miseczki i mieszamy intensywnie, aż do połączenia się żółtka z białkiem.

3. Kotlety lekko posypujemy solą i pieprzem. Odkładamy je na kilka minut. Obtaczamy w mące, zanurzamy w rozmąconym jajku, a następnie panierujemy w bułce tartej. W kolejnym kroku ponownie zanurzamy je w jajku i panierujemy w samej bułce tartej - dzięki podwójnemu panierowaniu będzie jeszcze smaczniej.

4. Na patelni podgrzewamy tłuszcz do wysokiej temperatury. Aby nie pryskał, możemy lekko posypać jeszcze zimny solą. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, nieco zmniejszamy płomyk i zaczynamy smażyć kotlety po kilka minut z obu stron.

5. Gotowe kotlety odciskamy z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego i serwujemy z ulubionymi dodatkami - ziemniakami, frytkami bądź kluskami oraz wybranymi warzywami (do schabowego pasują m.in. mizeria i kapusta zasmażana).

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje