Uniwersalny popcorn z... kaszy gryczanej
Popcorn kojarzy się z przekąską często jadaną w kinie. Jak przekonuje Piotr Kucharski chrupiący przysmak można zrobić nie tylko z kukurydzy, ale z kaszy gryczanej palonej. "Taki popcorn pasuje do zup, do dań z warzyw, do sałatek" - wylicza PAP Life kucharz.
Aby przygotować popcorn z kaszy gryczanej, według przepisu autora książki "Miejski farmer. Z ogrodu na talerz", najpierw należy w rondelku rozgrzać olej rzepakowy do bardzo wysokiej temperatury.
Na metalowe sito wysypujemy garść kaszy. Dalej zanurzamy ją w oleju na kilka sekund. Powinien zajść proces podobny do tego, kiedy przygotowuje się popcorn z kukurydzy. Należy uważać, żeby nie spalić ziaren.
"Taki popcorn może być posypką praktycznie do wszystkiego - do zup, do dań z warzyw, do sałatek" - wylicza Kucharski.