Uproszczony kurczak curry
Proste, błyskawiczne danie inspirowane aromatyczną i wyrazistą kuchnią indyjską. Jest tak dobre, że z miejsca awansuje do ścisłej czołówki waszych ulubionych propozycji obiadowych.
Składniki
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1/2 papryki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka wody lub bulionu domowego
- 2 łodygi selera naciowego (lub 1 cebula albo kawałek białej części pora)
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- przyprawy: curry, garam masala, imbir
- dowolna zielenina
- ryż
Mięso oczyszczamy, kroimy w kostkę, oprószamy solą i curry.
Smażymy kawałki kurczaka do zrumienienia, dodajemy pokrojone warzywa (rozgnieciony czosnek dorzucamy na samym końcu) i łyżeczkę koncentratu, podsmażamy całość, doprawiamy pozostałymi przyprawami, zalewamy szklanką wody (bulionu) i dusimy ok. 30 minut (w trakcie duszenia w osobnym garnku gotujemy ryż według wskazówek z opakowania).
Mięso z powstałym sosem podajemy z ryżem, uzupełniamy zieleniną.
Zobacz również: