Reklama

Reklama

Uproszczony kurczak curry

Proste, błyskawiczne danie inspirowane aromatyczną i wyrazistą kuchnią indyjską. Jest tak dobre, że z miejsca awansuje do ścisłej czołówki waszych ulubionych propozycji obiadowych.

Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1/2 papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka wody lub bulionu domowego
  • 2 łodygi selera naciowego (lub 1 cebula albo kawałek białej części pora)
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • przyprawy: curry, garam masala, imbir
  • dowolna zielenina
  • ryż

Mięso oczyszczamy, kroimy w kostkę, oprószamy solą i curry.

Reklama

Smażymy kawałki kurczaka do zrumienienia, dodajemy pokrojone warzywa (rozgnieciony czosnek dorzucamy na samym końcu) i łyżeczkę koncentratu, podsmażamy całość, doprawiamy pozostałymi przyprawami, zalewamy szklanką wody (bulionu) i dusimy ok. 30 minut (w trakcie duszenia w osobnym garnku gotujemy ryż według wskazówek z opakowania).

Mięso z powstałym sosem podajemy z ryżem, uzupełniamy zieleniną.

Zobacz również:

Dowiedz się więcej na temat: curry | Kurczak w sosie curry

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje