Uśmiechnięte kotlety
Czas: około 45 minut. Porcja: 280 kcal.
Ziemniaki wyszoruj, wrzuć na osolony wrzątek. Ugotuj w mundurkach do miękkości. Odlej, lekko przestudź.
W osobnym naczyniu zagotuj wodę z solą i łyżeczką oleju. Na wrzątek wrzuć marchewki. Gotuj 5-7 minut. Dodaj różyczki kalafiora. Gotuj razem jeszcze 8-10 minut. Warzywa odlej na sicie.
Mięso przełóż do miski. Dodaj jajko i łyżkę bułki tartej, wyrób masę. Dopraw ją do smaku solą oraz pieprzem. Z przygotowanej masy uformuj cztery płaskie kotleciki. Obtocz je w bułce tartej. Smaż na oleju na złoto.
Obierz starannie ziemniaki i przekrój je na połówki. Foremką wytnij gwiazdki. Ułóż je na talerzach razem z kotletami. 2 marchewki pokrój w plasterki. Zrób z nich uszy i uśmiechnięte buźki kotletów. Resztę warzyw ułóż na talerzu. Posyp zrumienioną bułką tartą i groszkiem.