Reklama

Reklama

Uśmiechnięte kotlety

Czas: około 45 minut. Porcja: 280 kcal.

Składniki

  • 4 duże ziemniaki
  • 30 dag marchewek mini
  • 20 dag mrożonych różyczek kalafiora
  • 40 dag mielonego mięsa z indyka
  • jajko
  • bułka tarta
  • masło
  • olej
  • sól, pieprz
  • kilka łyżek groszku z puszki

Ziemniaki wyszoruj, wrzuć na osolony wrzątek. Ugotuj w mundurkach do miękkości. Odlej, lekko przestudź.

Reklama

W osobnym naczyniu zagotuj wodę z solą i łyżeczką oleju. Na wrzątek wrzuć marchewki. Gotuj 5-7 minut. Dodaj różyczki kalafiora. Gotuj razem jeszcze 8-10 minut. Warzywa odlej na sicie.

Mięso przełóż do miski. Dodaj jajko i łyżkę bułki tartej, wyrób masę. Dopraw ją do smaku solą oraz pieprzem. Z przygotowanej masy uformuj cztery płaskie kotleciki. Obtocz je w bułce tartej. Smaż na oleju na złoto.

Obierz starannie ziemniaki i przekrój je na połówki. Foremką wytnij gwiazdki. Ułóż je na talerzach razem z kotletami. 2 marchewki pokrój w plasterki. Zrób z nich uszy i uśmiechnięte buźki kotletów. Resztę warzyw ułóż na talerzu. Posyp zrumienioną bułką tartą i groszkiem.

Świat kobiety

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje