"Użądlenie pszczoły" z nektarynkami
Słynne niemieckie ciasto w wersji z owocami.
Składniki:
- 750 ml mleka
- 500 g mąki
- 310 g cukru
- 42 g drożdży
- 1 jajko
- 250 g miękkiego masła
- Szczypta soli
- 2 łyżki miodu
- 150 g posiekanych migdałów
- Opakowanie budyniu waniliowego
- 6 płatów żelatyny
- 500 g nektarynek
- 500 g śmietany
- Mięta do dekoracji
- Tłuszcz i mąka do formy
Przygotowanie:
Podgrzać 200 ml mleka. Mąkę i 100 g cukru wymieszać w misce, zrobić zagłębienie, wkruszyć drożdże. Wlać mleko i lekko zmieszać z mąką. Przykryć i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Dodać jajko, 100 g masła i sól, wyrobić za pomocą robota kuchennego na gładkie ciasto. Odstawić na 45 minut, pod przykryciem, w ciepłe miejsce.
150 g masła stopić z dodatkiem 150 g cukru i miodem. Dodać migdały i zagotować, mieszając. Dodać 50 ml mleka, a następnie odstawić, aby nieco ostygło.
Przygotować budyń wg przepisu na opakowaniu (500 ml mleka, jeśli jest niesłodzony, dodać 60 g cukru. Budyń umieścić w misce, przykryć folią i odstawić, aby ostygł.
Ciasto rozwałkować na natłuszczonej i wysypanej mąka blasze (32x39 cm) i ponownie odstawić na 20 minut. Polać ciepłym masłem z miodem. Piec w 200 st. C przez 20 minut.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Nektarynki pokroić w kostkę. Żelatynę odcisnąć, roztopić i zmieszać ze śmietaną, a następnie z budyniem, dodać pokrojone nektarynki. Ciasto przekroić przełożyć kremem i odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Dekorować cząstkami nektarynek i miętą.