Gości zadziwiam ciastem "Użądlenie pszczoły". Chrupiąca skorupka, pyszny krem
To klasyczne niemieckie ciasto zawsze budzi zachwyt. Miodowo-migdałowa skorupka delikatnie chrupie, a pyszny krem wprost rozpływa się w ustach.

Składniki:
- 125 ml+ 3 łyżki mleka
- 250 g mąki
- 21 g drożdży
- 125g masła
- szczypta soli
- łyżka miodu
- 100 g płatków migdałowych
- 500 g śmietanki kremówki
- aromat waniliowy
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Przygotowanie:
125 ml mleka podgrzać. Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie. Drożdże pokruszyć, wymieszać z mlekiem, 25 g cukru, a następnie wlać do ciasta i przysypać lekko mąką. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Dodać jajko, 50 g masła, 25 g cukru i sól i wyrobić za pomocą robota kuchennego. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
Zobacz również:
- Tak kłamstwo "upośledza" myślenie. Konsekwencje dla mózgu mogą być poważne
- Pokarmy z Ewangelią w tle – jak przygotować tradycyjną, chrześcijańską święconkę?
- Rekordowa emerytura rolnicza w Polsce. Tylko nieliczni mogą liczyć na tak wysokie świadczenie
- Surowa kara za brak meldunku? Mamy stanowisko rządu
75 g masła, 75 g cukru, miód i płatki migdałowe, zagotować, ciągle mieszając, aż masa nieco zbrązowieje. Zdjąć z pieca i dodać 3 łyżki mleka, ostudzić.
Okrągłą formę (26 cm) nasmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować na krążek (26 cm) i umieścić w formie. Jeszcze raz odstawić na 10 minut pod przykryciem. Polać polewą migdałową.
Piec w 200 st. C ok 20 minut. Kolejne 5 minut trzymać w zamkniętym piekarniku. Wyjąć ostudzić, uwolnić z formy.
Ciasto przekroić na 2 blaty, górny pokroić na 12 kawałków. Śmietanę ubić, dodać aromat waniliowy. Dolny blat ciasta posmarować kremem, ułożyć kawałki ciasta i wstawić na godzinę do lodówki.

Czas przygotowania: 75 minut
Jedna porcja zawiera: 1680 kJ/401 kcal