Użyteczne sposoby korzystania z młynka do kawy

Młynki do kawy są wyposażone w bardzo przydatne funkcję zmiany grubości mielenia w zależności od naszych preferencji. Ta różnorodność sprawia, że ​​są one niezbędnym urządzeniem kuchennym, co przy okazji sprawia, że są idealnym prezentem dla znajomych. Oto kilka dodatkowych sposobów wykorzystania młynków do kawy.

Jak można wykorzystać młynek do kawy
Jak można wykorzystać młynek do kawy© Photogenica

Przyprawy

Przyprawy mielone w młynku do kawy
© Photogenica

Nie chodzić iść do fantazyjnych sklepów z przyprawami, aby uzyskać kolekcję aromatycznych i świeżych przypraw. Większość przypraw można przygotować do spożycia w domu. Wystarczy wsypać przyprawę do oczyszczonego młynka do kawy i wybrać odpowiednią grubość mielenia! Wyjątki stanowią suszona czerwona papryka i suszone zioła, takie jak rozmaryn i estragon, które powinny być ucierane, a nie mielone.

Możesz łatwo dostosować swoje przyprawy, aby pasowały do ​​pory roku. Pikantne płatki pieprzu będą idealnym dodatkiem do letnich sałatek, a goździki, imbir i gałka muszkatołowa, że święta staną się jeszcze bardziej wyjątkowe.

Okruszki

Domowa bułka tarta
© Photogenica

Bułka tarta są tak wszechstronna i często używana, że zdarza się, że zabraknie jej w najmniej odpowiednim momencie. Jednak chleb i bułki mogą być przekształcone w chrupiącą panierkę już po kilku obrotach młynka! Jest to również świetny sposób na wykorzystanie czerstwego chleba bez marnowania go.

Cukier puder domowej roboty

Jak zrobić cukier puder
© Photogenica

Jeśli kiedykolwiek byłaś w trakcie pieczenia lub dekorowania wypieków i zdałaś sobie sprawę, że nie masz ani ziarenka cukru pudru, wiedz, że następnym razem z pomocą może ci przyjść właśnie młynek do kawy. Wystarczy 10 sekund, a zwykły cukier zamieni się w biały puder.

Przyprawy do mięs

Mielone przyprawy do mięs
© Photogenica

Wszelkie dania mięsne smakują o niebo lepiej, kiedy doda się do nich dobrze dobranych przypraw. Wrzuć kilka swoich ulubionych ziół wraz z ząbkiem czosnku do młynka. Uzyskasz przepyszną aromatyczną pastę, którą możesz wetrzeć w mięso lub dodać do makaronu.

Białko w proszku, kolorowa posypka

Cukierkowa posypka
© Photogenica

Chociaż istnieją pewne pokarmy, o których nie sądzimy, aby mogły być naturalnie produkowane, to zwykle można stworzyć dla nich zdrowsze alternatywy, które możesz przygotować samodzielnie. Białko w proszku jest jednym z takich produktów. Zabrakło ci kolorowej posypki? Wrzuć do młynka kilka cukierków!

Najświeższe kawy

Świeżo zmielona kawa
© Photogenica

Może wydawać się, że mielenie kawy jest ostatnią rzeczą, za którą będziesz miała ochotę zabierać się z samego rana. A jednak – warto. Tak świeżo zmielona kawa jest zdecydowanie najsmaczniejsza, a jej aromat sprawi, że poczujesz się lepiej. Jeśli masz ochotę, do ziaren kawy możesz dodać ulubionych przypraw, na przykład cynamonu lub wanilii i zmielić je razem. Pychota!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas