W maju w zielone gramy
Nie musimy się już zastanawiać, czy jemy zdrowo. Bo jemy! Świeża zielenina jest tak apetyczna, że trudno się jej oprzeć. Nie tylko w sałatkach. Zupy, zapiekanki, kotlety – niech zielona uczta trwa!
Zupa minestrone z pesto
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej oliwę w rondlu i podsmaż na niej posiekane listki szałwii, rozgnieciony czosnek i pokrojonego pora. (3 minuty). Dodaj pokrojone: pietruszkę, selera i jarmuż. Smaż dalej, mieszając 2 minuty.
2. Dodaj bulion, zagotuj, zredukuj ogień i gotuj bez przykrycia, 15 minut. Wrzuć zielony groszek, pokrojoną cukinię i fasolkę. Gotuj jeszcze 5 minut, przypraw do smaku. Podawaj zupę z kleksem pesto (zamiast śmietany).
Lasagne ze szpinakiem
1. Szpinak podsmaż na suchej patelni (2 minuty). Fetę rozgnieć widelcem. Wymieszaj szpinak z fetą, czosnkiem i jajkiem. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
2. Płaty podgotuj kolejno w osolonej wodzie (1-2 minuty). Odłóż.
3. Rozpuść masło na patelni. Dodaj mąkę i smaż, mieszając. Wlej powoli podgrzane mleko, mieszając. Przypraw sos startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. 4W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwami płaty i farsz, polewając sosem. Piecz 30 minut.
Kotleciki wiosenne
Sposób przygotowania
1. Ugotuj groszek z czosnkiem i odcedź. Zmiksuj szklankę groszku z czosnkiem, krewetkami, połową estragonu, skórką cytrynową i mielonymi migdałami. Przypraw do smaku. Z masy zrób 16 kotlecików. Przykryj je i wstaw do lodówki na godzinę.
2. Połącz składniki sałatki. Przygotuj sos i połową polej sałatkę.
3. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż kotleciki partiami, po dwie minuty z każdej strony. Gotowe trzymaj w cieple. Podawaj od razu, z sałatką, skropione resztą sosu.
Tarta ziołowa z mozzarellą
Sposób przygotowania
1. Na ciasto wymieszaj mąkę z solą. Zagnieć z masłem, potem dodaj jajko i (w miarę potrzeby) trochę wody. Zrób z ciasta kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut. Podsmaż szpinak, tak aby odparowała woda.
2. Rozgrzej piekarnik do 160 st. C. Wyjmij ciasto z lodówki i wyklej nim natłuszczoną formę. Ponakłuwaj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i obsyp suchym ryżem. Piecz 10 minut, zdejmij papier z ryżem i piecz 5 minut.
3. Wymieszaj szpinak z jajkami, mlekiem, ricottą i 3/4 ziół. Przypraw do smaku.
4. Wylej nadzienie na ciasto. Wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut, po czym ułóż na wierz - chu mozzarelle. Piecz jeszcze 10-15 minut. Gotową tartę posyp resztą ziół.
***
#POMAGAMINTERIA
Wolontariusze akcji Zupa na Plantach przed epidemią mogli wspierać osoby będące w kryzysie bezdomności między innymi organizując im spotkania przy misce zupy co niedzielę na krakowskich Plantach. Teraz starają się dostarczać paczki żywnościowe, nawet do kanałów, w których egzystują. Tygodniowo potrzeba 200 takich paczek. Spraw, by pomoc mogła nadal docierać do potrzebujących. Wesprzyj zbiórkę, przekaż produkty, albo namów współpracowników, żebyście pomogli wspólnie. Sprawdź szczegóły >>