W maju w zielone gramy
Nie musimy się już zastanawiać, czy jemy zdrowo. Bo jemy! Świeża zielenina jest tak apetyczna, że trudno się jej oprzeć. Nie tylko w sałatkach. Zupy, zapiekanki, kotlety – niech zielona uczta trwa!

Zupa minestrone z pesto
Składniki
- 2 łyżki oliwy
- łyżka świeżej szałwii
- 2 ząbki czosnku
- por
- pietruszka
- 2 łodygi selera
- 2 garście jarmużu
- szklanka zielonego groszku
- 2 małe cukinie
- 400 g fasolki z puszki
- 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki zielonego pesto
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej oliwę w rondlu i podsmaż na niej posiekane listki szałwii, rozgnieciony czosnek i pokrojonego pora. (3 minuty). Dodaj pokrojone: pietruszkę, selera i jarmuż. Smaż dalej, mieszając 2 minuty. 2. Dodaj bulion, zagotuj, zredukuj ogień i gotuj bez przykrycia, 15 minut. Wrzuć zielony groszek, pokrojoną cukinię i fasolkę. Gotuj jeszcze 5 minut, przypraw do smaku. Podawaj zupę z kleksem pesto (zamiast śmietany).

Lasagne ze szpinakiem
Składniki
- 8 płatów lasagne
- 200 g sera feta
- 400 g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- jajko, roztrzepane
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
1. Szpinak podsmaż na suchej patelni (2 minuty). Fetę rozgnieć widelcem. Wymieszaj szpinak z fetą, czosnkiem i jajkiem. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. 2. Płaty podgotuj kolejno w osolonej wodzie (1-2 minuty). Odłóż. 3. Rozpuść masło na patelni. Dodaj mąkę i smaż, mieszając. Wlej powoli podgrzane mleko, mieszając. Przypraw sos startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. 4W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwami płaty i farsz, polewając sosem. Piecz 30 minut.

Kotleciki wiosenne
Składniki
- 1 i 1/2 szklanki zielonego groszku (może być mrożony)
- ząbek czosnku
- 250 g niegotowanych krewetek, posiekanych
- łyżka świeżego estragonu, posiekanego
- łyżka mielonych migdałów
- 1/2 łyżeczki drobno startej skórki cytrynowej
- sałatka
- 2 szklanki roszponki lub rukwi wodnej
- bulwa kopru włoskiego, pokrojona
- łodyga selera, posiekana
- 1/4 szklanki prażonych migdałów, posiekanych
- 2 łyżki koperku
- 2 łyżki oliwy
- sos
- 1 i 1/2 łyżki musztardy
- łyżka soku cytrynowego
- 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania
1. Ugotuj groszek z czosnkiem i odcedź. Zmiksuj szklankę groszku z czosnkiem, krewetkami, połową estragonu, skórką cytrynową i mielonymi migdałami. Przypraw do smaku. Z masy zrób 16 kotlecików. Przykryj je i wstaw do lodówki na godzinę. 2. Połącz składniki sałatki. Przygotuj sos i połową polej sałatkę. 3. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż kotleciki partiami, po dwie minuty z każdej strony. Gotowe trzymaj w cieple. Podawaj od razu, z sałatką, skropione resztą sosu.

Tarta ziołowa z mozzarellą
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- duża szczypta soli
- 100 g masła, posiekanego
- jajko, roztrzepane
- 1-2 łyżeczki wody
- nadzienie
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 200 g mrożonego szpinaku (mielonego)
- 200 g sera ricotta
- 10 małych kulek mozzarelli
- świeże zioła, np. tymianek, natka pietruszki, posiekane
- mielona gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Na ciasto wymieszaj mąkę z solą. Zagnieć z masłem, potem dodaj jajko i (w miarę potrzeby) trochę wody. Zrób z ciasta kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut. Podsmaż szpinak, tak aby odparowała woda. 2. Rozgrzej piekarnik do 160 st. C. Wyjmij ciasto z lodówki i wyklej nim natłuszczoną formę. Ponakłuwaj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i obsyp suchym ryżem. Piecz 10 minut, zdejmij papier z ryżem i piecz 5 minut. 3. Wymieszaj szpinak z jajkami, mlekiem, ricottą i 3/4 ziół. Przypraw do smaku. 4. Wylej nadzienie na ciasto. Wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut, po czym ułóż na wierz - chu mozzarelle. Piecz jeszcze 10-15 minut. Gotową tartę posyp resztą ziół. ***
#POMAGAMINTERIA
Wolontariusze akcji Zupa na Plantach przed epidemią mogli wspierać osoby będące w kryzysie bezdomności między innymi organizując im spotkania przy misce zupy co niedzielę na krakowskich Plantach. Teraz starają się dostarczać paczki żywnościowe, nawet do kanałów, w których egzystują. Tygodniowo potrzeba 200 takich paczek. Spraw, by pomoc mogła nadal docierać do potrzebujących. Wesprzyj zbiórkę, przekaż produkty, albo namów współpracowników, żebyście pomogli wspólnie. Sprawdź szczegóły >>