W maju w zielone gramy

Zupa z pesto
Zupa z pesto123RF/PICSEL

Zupa minestrone z pesto

Składniki

  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka świeżej szałwii
  • 2 ząbki czosnku
  • por
  • pietruszka
  • 2 łodygi selera
  • 2 garście jarmużu
  • szklanka zielonego groszku
  • 2 małe cukinie
  • 400 g fasolki z puszki
  • 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki zielonego pesto

Sposób przygotowania

Lasagne ze szpinakiem
Lasagne ze szpinakiem123RF/PICSEL

Lasagne ze szpinakiem

Składniki

  • 8 płatów lasagne
  • 200 g sera feta
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • jajko, roztrzepane
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
4 osób
Klospiki z groszkiem
Klospiki z groszkiem123RF/PICSEL

Kotleciki wiosenne

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki zielonego groszku (może być mrożony)
  • ząbek czosnku
  • 250 g niegotowanych krewetek, posiekanych
  • łyżka świeżego estragonu, posiekanego
  • łyżka mielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki drobno startej skórki cytrynowej

- sałatka

  • 2 szklanki roszponki lub rukwi wodnej
  • bulwa kopru włoskiego, pokrojona
  • łodyga selera, posiekana
  • 1/4 szklanki prażonych migdałów, posiekanych
  • 2 łyżki koperku
  • 2 łyżki oliwy

- sos

  • 1 i 1/2 łyżki musztardy
  • łyżka soku cytrynowego
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania

Tarta z mozzarellą
Tarta z mozzarellą123RF/PICSEL

Tarta ziołowa z mozzarellą

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • duża szczypta soli
  • 100 g masła, posiekanego
  • jajko, roztrzepane
  • 1-2 łyżeczki wody

- nadzienie

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 200 g mrożonego szpinaku (mielonego)
  • 200 g sera ricotta
  • 10 małych kulek mozzarelli
  • świeże zioła, np. tymianek, natka pietruszki, posiekane
  • mielona gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
8 porcji

Sposób przygotowania

Olivia
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?