Reklama

Reklama

W maju w zielone gramy

Nie musimy się już zastanawiać, czy jemy zdrowo. Bo jemy! Świeża zielenina jest tak apetyczna, że trudno się jej oprzeć. Nie tylko w sałatkach. Zupy, zapiekanki, kotlety – niech zielona uczta trwa!

Zupa minestrone z pesto

Składniki

  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka świeżej szałwii
  • 2 ząbki czosnku
  • por
  • pietruszka
  • 2 łodygi selera
  • 2 garście jarmużu
  • szklanka zielonego groszku
  • 2 małe cukinie
  • 400 g fasolki z puszki
  • 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki zielonego pesto

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej oliwę w rondlu i podsmaż na niej posiekane listki szałwii, rozgnieciony czosnek i pokrojonego pora. (3 minuty). Dodaj pokrojone: pietruszkę, selera i jarmuż. Smaż dalej, mieszając 2 minuty. 

2. Dodaj bulion, zagotuj, zredukuj ogień i gotuj bez przykrycia, 15 minut. Wrzuć zielony groszek, pokrojoną cukinię i fasolkę. Gotuj jeszcze 5 minut, przypraw do smaku. Podawaj zupę z kleksem pesto (zamiast śmietany). 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje