W połowie kakaowy
Wierzch ciasta można dodatkowo posmarować powidłami lub bitą śmietaną i udekorować np. listkami z białej oraz ciemnej czekolady. Wyborna będzie też polewa czekoladowa.
Składniki na 15 porcji:
Ciasto:
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 i 1/4 kg białego sera
- 1/2 kostki masła lub margaryny
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 6 jajek
- 1 torebka budyniu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 czubate łyżki kakao
- ulubione dodatki (np. rodzynki, orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa, suszone owoce)
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników jak najszybciej zagnieść ciasto, (ewentualnie dodać potrzebną ilość zimnej wody). Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
2. Ser zemleć. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z masłem. Dodać ser, cukier, budyń, proszek do pieczenia, bakalie i/lub suszone owoce, a na końcu pianę z białek. Masę podzielić na dwie części, jedną wymieszać z kakao.
3. Wyjąć z lodówki ciasto, rozwałkować i wyłożyć nim dno nasmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy. Na ciasto wykładać po kilka łyżek masy białej i ciemnej. Piec przez godzinę w temperaturze 175°C.