W Portugalii - w mackach świątecznej kuchni

Końcówka roku obfituje w portugalskiej kuchni w liczne dania tradycyjne. Wśród nich do czołówki należą potrawy z... ośmiornicy.

Choć bezapelacyjnym królem świątecznego, i nie tylko, stołu w Portugalii jest bacalhau, czyli suszony dorsz, to często spożywanym daniami są również potrawy z ośmiornicy. W większości regionów tego iberyjskiego kraju zwyczaj przekazywany jest z pokolenia na pokolenie.

Reklama

Jak wyjaśnia Salete Silva, lizbońska kucharka, choć ośmiornica jest często spożywana w Portugalii w ciągu roku, to wiele rodzin przyrządza z niej potrawy w okresie świąteczno-noworocznym.

- Owoce morza stanowią podstawę portugalskiej kuchni, a do tradycyjnych potraw należą m.in. ośmiornice. W ciągu wielu wieków dania  tych zwierząt upowszechniły się w całym kraju, nawet w regionach oddalonych od wybrzeża, takich jak Tras-os-Montes. Ich popularyzacji służyła łatwość przechowywania i odporność na psucie słonej, zasuszonej ośmiornicy - powiedziała PAP Life Salete Silva.

Stołeczna kucharka przypomniała, że w tym północno-wschodnim regionie Portugalii, przylegającym do granicy z Hiszpanią, trudno wyobrazić sobie grudzień bez dań z ośmiornicy.

- W Tras-os-Montes końcówka roku przebiega pod dyktando ośmiornicy. W regionie tym najbardziej tradycyjnym posiłkiem świątecznym jest właśnie jej wersja gotowana. W innych częściach kraju, np. w rejonie miasta Lamego, a także w aglomeracji lizbońskiej jest ona następnie smażona - dodała Salete Silva.

Pod koniec roku częstą potrawą na portugalskich stołach jes polvo a lagareiro, czyli ośmiornica, którą z dodatkiem oliwy, soli i czosnku, piecze się w piekarniku. Wcześniej jest ona gotowana. Do pieczenia trafia wraz z ziemniakami w skórce.Innym popularnym daniem w portugalskiej kuchni jest arroz de polvo. Ta tradycyjna potrawa to gotowana ośmiornica, której kawałki przemieszane są z ryżem i pomidorowym sosem z oliwą.

Na sylwestrowych i noworocznych przyjęciach w Portugalii ośmiornica podawana jest również jako zakąska zimna lub dodatek do sałatek. Popularnym daniem jest vinagrete de polvo. Bazuje ono na gotowanej, drobno pokrojonej ośmiornicy w sosie winegret z dodatkiem cebuli, a także kolendry, oliwek, soli i oliwy.

Z Lizbony Marcin Zatyka (PAP Life)

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje