W święta serwuję gościom jeden z pyszniejszych przepisów na śledzia. Ślinka sama im cieknie
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Śledzie z jabłkiem, w oleju lub śmietanie zawsze smakują wybornie, jednak zbyt często powtarzane w kuchni mogą szybko się znudzić. Wielbiciele tego gatunku ryby często główkują i zastanawiają się, z czym jeszcze warto ją połączyć. Odpowiedzią są śledzie po litewsku. Wystarczy skomponować ze sobą kilka składników, w tym jeden, który na pierwszy rzut okaz zdaje się nie pasować do reszty, by otrzymać wyjątkowo apetyczną kompozycję.
Spis treści:
Najpopularniejsze dodatki do śledzi
Najprostsza klasyfikacja dań, w których śledzie grają główną rolę, dzieli je na wytrawne oraz podawane w wersji słodkiej. Współcześni kucharze chętnie eksperymentują z tym gatunkiem ryby, dlatego coraz częściej znajdziemy przepisy pomiędzy. Świetnym przykładem jest podanie śledzia w towarzystwie słodko-kwaśnej żurawiny, którą najczęściej kojarzymy ze smakowitymi mięsami, np. wieprzowiną lub dziczyzną. Wytrawny smak z nutą słodyczy oferuje nam śledź z rodzynkami sułtańskimi lub ukryty pod grubą pierzynką z buraków lub jabłek.
Wielbiciele śledzia na wytrawnie zachwycą się duetem ryby oraz pomidorów suszonych, orzechów włoskich, grzybów, ziół, a nawet ziemniaków. Nie można zapomnieć także o klasycznym połączeniu, które od pokoleń podbija podniebienia Polaków. Mowa oczywiście o śledziach z cebulą, którymi zajadają się w ramach przystawki lub słonej zakąski do napojów wysokoprocentowych. Rarytasem, który warto wypróbować, są śledzie po litewsku. Ich głęboki smak na długo zapada w pamięci.
Sprawdź: Polacy się nimi zajadają. Problemy z żołądkiem są murowane. Nie każdy zna ciemną stronę śledzi
Co kupić w sklepie do śledzi po litewsku?
Składniki:
- 8 filetów ze śledzia
- 8 szprotek wędzonych w oleju
- 80 g suszonych grzybów
- 2 cebule
- 3-4 ogórki kiszone
- 160 g koncentratu pomidorowego
- ½ szklanki mleka
- świeżo mielony czarny pieprz
- olej roślinny do smażenia
Świąteczny przysmak - przepis
- Przygotowanie zaczynamy od zalania suszonych grzybów wodą oraz namoczenia śledzi w mleku przez ok. 2 godziny.
- Po upływie wyznaczonego czasu kroimy rybę w paski o szerokości 2-3 cm, a grzyby przekładamy do garnka, zalewamy wodą z moczenia i gotujemy przez 35-40 minut.
- Wywar z grzybów przelewamy do osobnego naczynia, a same grzybki siekamy w drobną kostkę. W kolejnym kroku obieramy cebulę z łupiny, kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej, smażąc aż do zeszklenia.
- Do cebuli dodajemy roztarte szprotki i podgrzewamy wszystko jeszcze przez 15 minut. Na koniec wlewamy wywar z moczenia grzybów, doprawiamy koncentratem pomidorowym oraz świeżo mielonym pieprzem.
- Na talerz wykładamy pokrojonego śledzia, zalewamy ostudzonym sosem, a wierzch dania dekorujemy drobno pokrojonymi ogórkami kiszonymi. Smacznego!
Sprawdź również: