Zupa z kaszą jaglaną - Ewa Wachowicz ma patent na ten przysmak z PRL
Pamiętam czasy kiedy wiele rzeczy w sklepach można było dostać "na kartki", w tym wędliny. Mięso było bardzo pożądanym produktem. Niejednokrotnie kupowało się go z kością. Samo mięso służyło do robienia np. pieczeni czy kotletów, z kolei kości stanowiły podstawę zupy. Teraz bez problemu kupimy jedno i drugie. Poniżej przepis na zupę "na kościach" z kaszą jaglaną - mówi Ewa Wachowicz. Spróbuj tej zupy!
Składniki:
- 2 l wywaru na kościach
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 1 por
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka - lubczyku
- 200 g kaszy jęczmiennej
- 2 ziemniaki
- sól
- pieprz
Składniki do podania:
- skwarki
- natka pietruszki
Opis przygotowania:
- Do ciepłego wywaru wrzucić obrane i drobno pokrojone warzywa (oprócz ziemniaków).
- Przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim oraz lubczykiem.
- Kaszę przelać wrzątkiem na sicie i wrzucić do garnka.
- Dodać opaloną cebulę i ugotować do miękkości, przy czym mniej więcej w połowie gotowania dorzucić jeszcze pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Doprawić solą i pieprzem. Podawać okraszone skwarkami. Udekorować posiekaną pietruszką.