Zupa z kaszą jaglaną - Ewa Wachowicz ma patent na ten przysmak z PRL

Pamiętam czasy kiedy wiele rzeczy w sklepach można było dostać "na kartki", w tym wędliny. Mięso było bardzo pożądanym produktem. Niejednokrotnie kupowało się go z kością. Samo mięso służyło do robienia np. pieczeni czy kotletów, z kolei kości stanowiły podstawę zupy. Teraz bez problemu kupimy jedno i drugie. Poniżej przepis na zupę "na kościach" z kaszą jaglaną - mówi Ewa Wachowicz. Spróbuj tej zupy!

Zupa na kościach - przepis Ewy Wachowicz
Zupa na kościach - przepis Ewy Wachowiczmateriał partnera

Składniki:

  • 2 l wywaru na kościach
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka - lubczyku
  • 200 g kaszy jęczmiennej
  • 2 ziemniaki
  • sól
  • pieprz

Składniki do podania:

  • skwarki
  • natka pietruszki

Opis przygotowania:

  1. Do ciepłego wywaru wrzucić obrane i drobno pokrojone warzywa (oprócz ziemniaków). 
  2. Przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim oraz lubczykiem. 
  3. Kaszę przelać wrzątkiem na sicie i wrzucić do garnka. 
  4. Dodać opaloną cebulę i ugotować do miękkości, przy czym mniej więcej w połowie gotowania dorzucić jeszcze pokrojone w kostkę ziemniaki.
  5. Doprawić solą i pieprzem. Podawać okraszone skwarkami. Udekorować posiekaną pietruszką.
Czas na lepsze. Odcinek 1INTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas